64-bits Apple Final Cut Pro X software

Met de aankondiging van Final Cut Pro X, dat op een 64-bits-architectuur is gebouwd,  is er een nieuwe generatie professionele videobewerkingssoftware beschikbaar. Met de Magnetic Timeline kun je zonder sporen editen op een flexibel canvas; de automatische contentanalyse deelt je content bij het importeren in naar shottype, medium en persoon; en dankzij de rendering in de achtergrond kun je zonder onderbrekingen werken.

Vrij bewerken in Apple Final Cut Pro X

De Magnetic Timeline vormt het kloppend hart van Apple Final Cut Pro X. Voor het bewerken van je beeldmateriaal hoef je niet meer met sporen te werken. Je kunt fragmenten op elke gewenste plek neerzetten, waarbij de andere fragmenten meteen opschuiven. Met Clip Connections kun je primaire fragmenten uit het verhaal koppelen aan andere elementen, zoals titels en geluidseffecten. Op die manier blijven ze synchroon lopen, ook als je ze verplaatst. Het is zelfs mogelijk om verhalende elementen die bij elkaar horen in een Compound Clip te groeperen. Deze kan vervolgens als één fragment worden bewerkt. Auditions is een opvallende nieuwe functie waarmee je snel tussen groepen fragmenten kunt schakelen en zodoende meerdere takes met elkaar kunt vergelijken.

Geavanceerde import met Apple Final Cut Pro X

Bij de automatische contentanalyse worden mediabestanden bij het importeren naar Apple Final Cut Pro X gescand en wordt er een tag met nuttige informatie aan toegevoegd. Aan de hand van die informatie worden de fragmenten dynamisch in Smart Collections onderverdeeld. Zo kun je zoeken op close-up, medium of wide shots, mediumtype en aantal personen in het shot, en vind je snel de gewenste fragmenten. Met behulp van trefwoorden op basis van de range is het ook mogelijk om delen van fragmenten te taggen. Zo kun je aangepaste zoekcriteria maken.

Apple Final Cut Pro X ondersteunt 4K video

Apple Final Cut Pro X is een 64-bits-programma dat helemaal opnieuw is ontwikkeld en dat optimaal gebruikmaakt van de nieuwste Mac-hardware en -software. Je hoeft nooit meer te wachten totdat je verder kunt gaan, ook als je met 4K-video werkt. Omdat Final Cut Pro X gebruikmaakt van multi-threaded verwerking en van de grafische processor op de videokaart, verloopt de rendering in de achtergrond razendsnel en zijn de prestaties bij het in realtime afspelen subliem. Verder zorgt de kleurenverwerking op basis van ColorSync voor een consistente kleurkwaliteit, van import tot output.

Prijzen en verkrijgbaarheid Apple Final Cut Pro X

Apple Final Cut Pro X bevat ook nog krachtige tools voor audiobewerking en kleurcorrectie. Bovendien zijn er nog twee aanvullende programma's: Motion 5 voor professionele animaties en Compressor 4 voor geavanceerde mediacodering. Beide zijn verkrijgbaar in de Mac App Store voor EUR 39,99 per stuk. Apple Final Cut Pro X is per direct verkrijgbaar in de Mac App Store en kost EUR 239,99. Motion 5 en Compressor 4 zijn per direct verkrijgbaar in de Mac App Store en kosten EUR 39,99 per stuk.