Canon EOS 650D

De nieuwe Canon EOS 650D biedt verschillende opvallende nieuwe functies en technieken. Zo is dit model de eerste EOS met een dubbel AF-systeem waarmee het scherpstellen tijdens video-opnamen geoptimaliseerd wordt. De kern van de Canon EOS 650D wordt gevormd door een 18 megapixel CMOS en de bekende Digic 5-processor. Deze combinatie moet garant staan voor continue opnamen met een maximale snelheid van 5 beelden per seconde (bps). Opvallend is ook de uitklapbare touchscreen waarmee de camera direct met een vinger te bedienen is.

Canon EOS 650D body + 18-55 mm EF-S objectief

Voor beginnende fotograferen biedt de Canon EOS 650D uitgebreide specificaties

Canon EOS 650D legt nadruk op beeldkwaliteit

De 18 megapixel sensor is van het type APS-C Hybrid CMOS en moet garant staat voor hoge kwaliteit beelden. Standaard biedt deze sensor een gevoeligheid van 100 – 12800 maar dit is uit te breiden naar 25600 ISO. De Digic-5 processor moet in combinatie met de Hybrid CMOS sensor ook bij de hoge ISO-instellingen ruisarme beelden opleveren. De Canon EOS 650D is overigens de eerste EOS-instapcamera met een Digic-5 processor aan boord. Mede daardoor zijn de specificaties voor een camera uit dit segment krachtig. Het eerder genoemde dubbel AF-systeem zorgt ervoor dat het mogelijk wordt continue scherp te stellen tijdens het filmen in de Live View modus. Het AF-systeem bestaat uit een 9-punts cross-type AF.

Creatief fotograferen met de Canon 650D camera

Dankzij het zogenaamde variangle touchscreen met een resolutie van 1.040.000 dots wordt fotograferen uit lastige hoeken mogelijk. Het scherm beschikt over de bekende capacitieve technologie (smartphone) waardoor bewegingen zoals ‘vegen’ en ‘knijpen’ snel gesignaleerd wordt. De bediening van de Canon 650D camera wordt mede hierdoor directer en wellicht intuïtiever. De touchscreenbediening in de Live View mode maakt het mogelijk AF-punten direct te selecteren, maar ook gezichten en onderwerpen.

Canon 650D met uitgeklapt lcd-scherm

Canon EOS 650D kit met uitgeklapt 3-inch formaat touchscreen

Canon EOS 650D filmmode met continue AF

De camera ondersteunt Full HD (1920 x 1080p) en dankzij de nieuwe Hybrid AF en de optionele nieuwe EF-S 18- 135mm f/3.5-5.6 IS STM en EF 40mm f/2.8 STM objectieven (gelijktijdig geïntroduceerd met de EOS 650D) moet het vastleggen van bewegende beelden vloeiendere en geruislozer gaan. De Canon EOS 650D biedt nu ook Video Snapshot waarmee beginnende filmers korte films kunnen maken met een kwalitatief goede uitstraling. De videoclips bestaan uit segmenten van twee, vier of acht seconden en vervolgens in de camera zelf worden gecombineerd of gerangschikt voordat ze worden weergegeven. Via de ingebouwde mini-HDMI poort kunnen ze ook op een groot formaat scherm worden getoond.

Opnameprogramma’s van de Canon EOS 650D

Op het bekende instelwiel van de EOS-camera zijn nu twee nieuwe programma’s opgenomen. De Canon EOS 650D beschikt daarmee over HDR Backlight Control waarmee fotografen kunnen fotograferen in situaties met een moeilijke belichting. Deze functie gebruikt drie verschillende belichtingen - onderbelicht, juist belicht en overbelicht - om moeilijke scènes met tegenlicht vast te leggen. Vervolgens worden deze opnamen tot één HDR-opname gecombineerd, die ook de details in de lichte en donkere delen laat zien. De tweede mode is de Handheld Night Scene. Deze maakt het mogelijk zonder statief avondopnamen te maken. De camera maakt zeer snel vier beelden achter elkaar en combineert deze tot één opname. Voor het creatieve gedeelte biedt de Canon EOS 650D creatieve filters waarmee de opnamen in de camera direct een eigen touch meekrijgen. De Scene Intelligent Auto modus analyseert de scène en selecteert automatisch de beste instellingen.

Canon EOS 650D body

Canon EOS 650D body met Hybrid APS-C format 18 megapixel CMOS sensor

Canon EOS 650D review

Vanaf 15 juni 2012 zal de Canon EOS 650D uitgeleverd worden. We hebben direct een Canon EOS 650D testsample aangevraagd en zullen deze nieuwe EOS-camera uitgebreid testen. Zodra de testresultaten verwerkt zijn zal een Canon EOS 650D review volgen.