Canon EOS M systeemcamera

Met de introductie van Canon’s eerste compact systeemcamera (CSC), de Canon EOS M, wordt als eerste de concurrentie aangegaan de populairste groep camera’s, namelijk die van de ‘instapmodellen’. De Canon EOS M is ontworpen voor iedereen die met fotografie iets wil uitdragen, maar niet perse zichzelf ziet als fotograaf. Je zult dan ook vrijwel geen knoppen terugvinden op de EOS M. Touchscreen bediening is het credo. Klik hier voor een totaaloverzicht van de Canon EOS M specificaties.

Voorzijde body Canon EOS M

Canon EOS M body beschikt over een APS-C hybride CMOS sensor zoals we die eerder aantroffen in de EOS 650D

Systeemkenmerken van de Canon EOS M

De Canon EOS M is compact van afmetingen en heeft een typische Canon afwerking. Kwalitatief en stijlvol afgewerkt met een toch heel eigen ‘gezicht’. De camera is verkrijgbaar is zwart, rood, wit en zal in eerste instantie beschikbaar zijn in combinatie met een nieuw EF-M 22 mm F2 STM of een nieuw EF-M 18-55 mm F3.5-5.6 objectief. Gebruikers die al in het bezit zijn van EOS objectieven met EF of EF-S vatting kunnen via een speciale adapter gebruik blijven maken van hun verzameling glas.

EOS-techniek in de Canon M camera

Recent is de EOS 650D gepresenteerd. Een spiegelrelfexcamera met een aantal voor EOS nieuwe features, zoals een touchscreen en een hybride APS-C sensor. Nu blijkt dat deze camera de voorbode zou zijn qua techniek voor de nieuwe Canon EOS M camera. Ook de Canon M beschikt over een 18 megapixel APS-CC hybride sensor en combineert deze met een Digic 5-processor om o.a. reflex-beeldkwaliteit te kunnen garanderen. Dit betekent ook dat het ISO-bereik van de Canon EOS M vrij uitgebreid is en een native bereik heeft van 100-12.800 (boost 25.600). Het hybride autofocussysteem zou vervolgens in staat moeten zijn snel scherp te kunnen stellen bij het vastleggen van zowel foto als video. Het lcd-scherm beslaat het grootste deel van de achterzijde van de camera. Het 3-inch formaat scherm reageert vlot en ondersteunt o.a. de bekende veegbewegingen. Via pictogrammen op het scherm kun je de instellingen van de camera aanpassen.

Achterzijde van de Canon EOS M camera

De achterzijde van de Canon EOS M - een touchscreen en vrijwel 'knoploos'

Met de Canon EOS M creatief werken

Om gebruikers de mogelijkheid te geven creatief uit de hoek te komen zonder dat hiervoor basiskennis fotografie nodig is, heeft Canon de M uitgerust met verschillende creatieve digitale filters. In de Live View mode kunnen de effecten direct bekeken worden, dus voordat de opname is gemaakt. Verder is er ook aandacht voor het filmen met de camera. De Canon EOS M ondersteunt Full hD video met stereogeluid. De Video snapshot modus biedt een intelligent vorm van editting en levert feitelijk kant en klaar bewerkt materiaal af. Opmerkelijk is de keuze van Canon om de camera niet van een flitser te voorzien. Juist in de periode waarop de concurrentie zijn compact systeemcamera’s meer en meer uitrust met een ingebouwde flitser, laat Canon de flitser voor wat ie is. Wel wordt standaard een externe flitser meegeleverd, de nieuwe Canon Speedlite 90EX. Dit is een compacte en lichtgewicht flitser met een richtgetal van negen en ondersteuning voor wireless bediening van meerdere flitsers.

Canon EOS M prijs en beschikbaarheid

• Canon EOS M plus 18-55mm kit: € 849,-
• Canon EOS M plus 22mm plus adapter kit: € 979,-
• Canon EOS M plus 18-55mm plus 22 mm kit: € 1049,-
• Canon EF-M 18-55mm: € 299,-
• Canon EF-M 22mm: € 249,-
• Canon EF(-S) adapter: € 129,
• Beschikbaarheid eind september, begin oktober 2012

Overzicht verkrijgbare kleuren - Canon EOS M

De Canon EOS M systeemcamera is verkrijgbaar in verschillende kleuren

Canon EOS M review

De eerste indrukken die wij hebben gekregen, zijn gebaseerd op een pre-productiemodel. Volgens Canon zal de eerste verkoop eind september, begin oktober plaatsvinden. We moeten dus nog wachten op de eerste samples. Een volledig Canon EOS M testsample is aangevraagd en zal worden meegenomen in de komende Focus testprocedure. Zodra alle gegevens zijn verwerkt, zal een Canon EOS M review volgen. UPDATE: Canon EOS M review staat online!