Friese professionals en amateurfotografen
Speciale aandacht is er voor een bijzonder fotoproject van vluchtelingen en autochtone Leeuwarders. Tijdens het FryslânPhoto Festival draait alles om de Friese fotografie. Het centrale thema is ‘Mijn Plek’. Hoe belangrijk is het om een eigen plek te hebben waar je je prettig en veilig voelt? Zo’n plek is niet voor iedereen vanzelfsprekend, zeker voor vluchtelingen niet. Vijftien Friese topfotografen werd gevraagd om nieuw werk aan te leveren. Dit zijn Marjo Alberts, Reiny Bourgonje, Gitte Brugman, Saskia Bruinsma, Heleen Haijtema, Leonardo Horta, Bas Jongerius, Dolph Kessler, Erikjan Koopmans, Geja Kuiken, Tryntsje Nauta, Pieter Postma, Martin Rijpstra, Maartje Roos en Helen de Vries. Reiny Bourgonje maakte een serie portretten van Friese adoptiekinderen. Zij zijn wereldburgers, Nederlanders, Afrikanen en tegelijkertijd Friezen, alles in één. Leonardo Horta portretteerde Friese asielzoekers. Door middel van licht en schaduw laat hij hun ‘verdeeldheid’ zien: ze wonen wel in Fryslân, maar in hun hoofd zijn ze nog in het land van herkomst. Heleen Haijtema exposeert foto’s uit de serie I ❤ MAKKUM die ‘de achterzijde’ laat zien van toeristische trekpleisters. Bas Jongerius toont, à la Ed van der Elsken, een liefdesgeschiedenis die plaatsvond in het Spaanse Stadje Cadaqués.

Uit de serie Friese adoptiekinderen © Reiny Bourgonje 

Cultuurpodium Neushoorn
Hiernaast worden er fotoseries getoond van zo’n dertig gevorderde amateurfotografen en fotografiestudenten. De foto’s zijn te zien op een fotoroute langs acht bijzondere locaties in de binnenstad van Leeuwarden, zoals de Blokhuispoort, het voormalige gevangeniscomplex; de Oldehove, de scheefste toren van Nederland; de Westerkerk (het festivalhart) en de Waalse kerk. In cultuurpodium Neushoorn exposeren tien jonge fotografen met foto’s van het Leeuwarder muziekfestival Welcome to the Village dat afgelopen juli plaatsvond. Ook zijn er exposities in de openbare ruimte.

Participatieproject
In samenwerking met de welzijnsorganisaties Wellzo en Amaryllis organiseerde het FryslânPhoto Festival een bijzonder participatieproject. Twintig koppels van vluchtelingen en wijkbewoners fotografeerden elkaars leefomgeving. Elk duo kreeg hierbij hulp van een ervaren (amateur)fotocoach. Het doel was wederzijdse kennismaking en het wegnemen van vooroordelen. De gemaakte fotoverhalen zijn te zien op een expositie in de Blokhuispoort en enkele Leeuwarder wijken. Ook wordt een deel van de foto’s getoond op grote billboards in het centrum.

Uit de serie I ❤ MAKKUM © Heleen Haijtema

Extra activiteiten
Tijdens het festival vindt een groot aantal activiteiten plaats op het gebied van fotografie. De maandelijkse online fotowedstrijd van NRC en Kamera Express ‘adopteerde’ in de maand juli het thema van het FryslânPhoto Festival. Een selectie van de inzendingen wordt getoond. Filmhuis Slieker programmeert een reeks films waarin fotografie centraal staat. Het volledige programma vind je op de website.

Fotografiebeurs
Ook de fotografiebeurs C-Leeuwarden is dit jaar onderdeel van het FryslânPhoto Festival. Op 15 oktober vindt dit evenement voor de derde keer plaats. In de Neushoorn komt een gigantische doka waar je kennis kunt maken met ‘oldskool’ zwart-wit afdrukken. Je kunt hier zelf, eventueel onder begeleiding, aan de slag gaan, dus vergeet niet een kleinbeeldnegatief mee te nemen. Hiernaast presenteren zich enkele bedrijven, fotoclubs en fotografieopleidingen, en zijn er lezingen. Als klap op de vuurpijl komt Fotograaf des Vaderlands Robin de Puy vertellen over haar werk en haar drive. www.c-leeuwarden.nl

FryslânPhoto Festival
t/m 29 oktober
Diverse locaties
www.fryslanphoto.com