Panasonic Lumix GX1 systeemcamera

De nieuwe systeemcamera van Panasonic is uitgevoerd met een 16,0-megapixel Live MOS-sensor. In combinatie met de krachtige Venus Engine processor is het mogelijk bij weinig licht en met een maximale ISO van 12800 te fotograferen. Daarnaast is het zogenaamde Het Precision Contrast AF-systeem weer sneller geworden (0,09 seconden) en haalt de Panasonic Lumix G1 systeemcamera een beeldsnelheid van 4,2 bps bij een maximale resolutie van 16 megapixels. 

Full HD filmen met Panasonic Lumix DMC-GX1

Full HD filmen is bijna vanzelfsprekend geworden. Ook de Panasonic Lumix DMC-GX1 ondersteunt Full HD video en maakt opnames in een resolutie van 1920x1080 pixels met stereogeluid in AVCHD formaat. Dit formaat levert een betere kwaliteit qua compressie en vriendelijkheid bij het afspelen op AV-apparatuur. De videomodel ondersteunt het snelle AF-systeem waarmee Full-time AF en Tracking-AF tijdens filmen mogelijk wordt. 

Beeldkwaliteit Panasonic GX1 camera

Volgens Panasonic is de hoeveelheid ruis maximaal met 66% verminderd. Verantwoordelijk voor deze prestatie is de Live MOS beeldsensor en de Venus processor. De maximale ISO-instelling is 12800 en gaat gepaard met een verbeterde signaal/ruisverhouding van circa 200% (in vergelijking met de standaard 12 megapixel sensor). Naast de snelle signaalverwerking door middel van de drie CPU's, levert de Venus Engine beeldprocessor verbeterde prestaties doordat gebruik wordt gemaakt van een technologie die de ruis vermindert wat zorgt voor een hogere beeldkwaliteit. Doordat kleurruis nauwkeurig van luminantieruis wordt gescheiden aan de hand van de optimale ruisreductie voor beide types, kan men heldere beelden vastleggen, zelfs bij opnames met hoge ISO-waarden. Door het verhinderen van de kleurvermenging die veelal aan de randen optrad, wordt alle kleurruis, niet alleen in de overgangen maar ook aan de randen, bestreden. De beeldprocessor biedt tevens een selectieve ruisreductie voor de omtrekken zodat er een natuurlijker evenwicht ontstaat in de curve zonder dat dit een negatief effect heeft op de resolutie. Details worden behouden door een optimale samenvoeging van de gegevens die worden verwerkt met resolutieprioriteit voor de randen en NR-prioriteit voor de egale delen van een foto.

Scherpstelprestaties van Panasonic Lumix GX1

De GX1 maakt gebruik van Contrast AF. In vergelijking met het Phase-difference AF-systeem, biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma. (Contrast AF is bijvoorbeeld ongeveer 90% nauwkeurig, terwijl Phase-difference AF ongeveer 60% nauwkeurig is bij F1.4). De Panasonic Lumix GX1 biedt een opvallend snelle Light Speed AF van ongeveer 0,09 seconden wat mogelijk wordt gemaakt door het verkorten van de detectietijd voor het scherpstellen, doordat de lens en de sensor bij 120 bps worden gesynchroniseerd. Het geavanceerde Contrast AF-systeem maakt de GX1 niet alleen nauwkeuriger maar ook sneller dan DSLR-camera's uit het topsegment met Phase-difference AF. De nieuwe focusmodus AFF (AF Flexible) stelt scherp op het onderwerp als de ontspanknop half wordt ingedrukt, maar als het onderwerp beweegt, gebeurt dit opnieuw om zo het beste resultaat te halen. In combinatie met de Touch AF-bediening gaat het instellen en het scherpstellen op een onderwerp snel en eenvoudig. De Panasonic Lumix GX1 gebruikt de Contrast AF-functie ook om Full-area focussen te kunnen bieden, waardoor er scherpgesteld kan worden op elk punt in het beeldveld. 

Handmatige bedienen van de Panasonic DMC-GX1

Natuurlijk laat de Panasonic DMC-GX1 helemaal handmatig bed Ondanks zijn compactheid is de GX1 soepel te bedienen door de optimale indeling van de bedieningsknoppen, de nieuwe instelknop, de draai-en-druk-knop en de speciale functieknoppen. Als de gebruiker de instelling van functies aanpast, kunnen deze aanpassingen worden opgeslagen onder de twee externe knoppen en 2 menu's in het tabblad Software zodat deze direct toegankelijk zijn. Daarnaast kunnen in totaal 4 gebruikersinstellingen worden opgeslagen in de camera (1 onder C1 voor direct gebruik en 3 onder C2). Handig is de functie Level Gauge. Hiermee detecteert de camera de horizontale/verticale beeldhoek met behulp van de acceleratiesensor. Foto's die in portretformaat worden genomen worden dan automatisch verticaal weergegeven ongeacht welke lens wordt gebruikt.

Panasonic Lumix GX1 accessoires

Naast de Lumix G-lenzen kunnen op de Panasonic Lumix GX1 alle gewenste verwisselbare lenzen geplaatst worden die compatibel zijn met de Four Thirds System-standaard d.m.v. een optionele bevestigingsadapter. Op de accessoireschoen aan de bovenzijde van de Panasonic GX1 camera kan de optionele kantelbare Live View Finder (DMW-LVF2) met een vergroting van ongeveer 1,4x (ongeveer 0,7x), vergelijkbaar met 1.440.000 beeldpunten, en een gezichtsveld van 100%, worden bevestigd.

Panasonic Lumix GX1 review

Naar verwachting zal de Panasonic Lumic DMC-GX1 vanaf december 2011 leverbaar zijn in de kleuren zwart en zilver. De camera is als losse body leverbaar, maar ook in diverse kits. De volgende kits zijn leverbaar: Panasonic Lumix DMC-GX1KEG (body met 14-42mm lens) en de Panasonic Lumix DMC-GX1XEG (body + 14-42 mm PZ lens). Binnenkort ontvangen wij een Panasonic Lumix GX1 testsample en zullen na een uitvoerige praktijktest een Panasonic Lumix GX1 review publiceren.