Sony NEX F3

Het compacte formaat van een systeemcamera wordt steeds populairder en we zien dan ook bijna alle fabrikanten hun eigen versie van een systeemcamera aanbeiden. Grote uitzondering is Canon, maar wij verwachten op niet al te lange termijn een Canon systeemcamera aangekondigd worden. De nieuwe Sony NEX F3 heeft alweer een paar generaties voor zich en moet de vruchten plukken van de ervaring die Sony heeft opgedaan in dit segment van de markt.

Productafbeelding Sony NEX F3 met uitgeklapte flitser

Voorzijde van de Sony NEX-F3 met 18-55 mm OSS kitlens en uitgeklapte flitser

Sony NEX-F3 systeemcamera

Het vorig geïntroduceerde NEX-topmodel, de NEX-7, was al voorzien van een ingebouwde flitser en het is dan ook positief te ervaren dat de Sony NEX-F3 systeemcamera ook is uigerust met een flitser. De vorige generaties werden geleverd met een klein opzetflitsertje, maar in de praktijk bleek het een heel gepruts om hem op de camera te plaatsen. Met de oplossing die nu is gevonden zijn we dan ook bij voorbaar heel tevreden mee. Ondanks het kleine formaat van de camera beschikt deze wel over een groot formaat (APS-C) sensor. De 16,2 effectieve megapixel Exmor HD CMOS sensor is volgens ons al eerder toegepast bij de NEX-5n en beschikte toen al over kwalitatief uitstekende eigenschappen. Met deze sensor ondersteunt de Sony F3 ook Full HD video (50i/25p).

Achterzijde van Sony NEX-F3 met uitgeklapt, kantelbaar display

De display van de Sony F3 systeemcamera kan uitgeklapt en gekanteld worden. Het filmen en fotograferen met de Sony NEX-F3 vanuit lastige hoeken wordt daarmee een stuk eenvoudiger

Portretten maken met de Sony F3 camera

Opvallend kenmerk van de Sony F3 is de 180° kantelbare display waarmee je eenvoudig zelfportretten kunt schieten. Je hoeft alleen nog de ontspanknop in te drukken, de lachdetectie en gezichtsdetetectie zorgt voor een optimaal ingesteld portret. Net als bij de A37 en A57 camera’s beschikt de Sony F3 over een Auto Portrait Framing functie waarmee de camera automatisch achteraf een portretuitsnede kan maken met behoud van het origineel. Om de kwaliteit van de uitsnede hoog te houden maakt de Sony NEX 3F gebruik van een zogenaamde Pixel Super-resolution technologie.

Sony NEX F3 met 180 graden uitgeklapt display

De display van de Sony NEX F3 camera kan 180 graden gekanteld worden zodat een zelfportret eenvoudig te maken is

Extra zoom voor Sony NEX F3

Sony introduceert verschillende geavanceerde technieken in zijn topmodellen, maar ook instapmodel camera’s zoals de Sony NEX F3. Zo beschikt deze camera over 2x Clear Image Zoom waarmee de vergrotingsfactor van het gebruikte objectief vergroot wordt zonder dat er sprake is van noemenswaardig kwaliteitsverlies. Ook hier wordt de Pixel Super-resolution technologie toegepast. En om beginnende fotografen zonder overbodige hindernissen direct te laten fotograferen biedt de Sony NEX F3 een Super Auto mode waarmee de camera automatisch veel voorkomende scènes en situaties herkent en vanzelf de meest optimale instellingen selecteert.

Sony NEX F3 met zwarte versie van 18-200 mm OSS lens

De Sony NEX F3 compact systeemcamera is hier uitgerust met de nieuwe zwarte versie van de 18-200 mm OSS objectief (SEL18200LE E18-200mm F3.5-6.3 OSS LE). Dit objectief is in vergelijking tot zijn voorganger kleiner en 12% lichter geworden

Sony NEX F3 review

Naar verwachting zal de Sony NEX-F3 in juni 2012 leverbaar zijn. We hebben alvast een Sony NEX F3 testsample aangevraagd en zullen nadat alle testresultaten zijn verwerkt een volledige Sony NEX F3 review publiceren.