De Gouden Reiger - collectietentoonstelling Nederlands Fotomuseum

Op 22 mei werd tijdens het Keying into the Brain Mediafestival bij Beeld & Geluid in Hilversum bekend gemaakt dat de collectietentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum De Donkere Kamer - een ontwerp van Kossmann.de jong - winnaar is geworden van de Gouden Reiger in de categorie ‘Ruimtelijke media en Gelegenheidsprojecten’. De Donkere Kamer is de eerste permanente presentatie in Nederland over de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Aan de hand van de rijke museumcollectie wordt ruim 185 jaar fotografie tot leven gewekt. Door een papier in een ontwikkelbak te leggen, net als vroeger in de doka, activeert de bezoeker de verhalen. Jaarlijks worden er nieuwe ‘parels’ en verhalen uit de schatkamer van de collectie aan de tentoonstelling toegevoegd.

(c) Thijs Wolzak foto - tentoonstelling Donkere kamer wint Gouden Reiger - Nederlands Fotomuseum Rotterdam

© Thijs Wolzak – De Donkere Kamer

Gouden Reigers

De Donkere Kamer is ingezonden door Kossmann.dejong en Tungsten Studio in Amsterdam. In totaal werden dit jaar 75 projecten ingezonden door verschillende instellingen. Daarvan werden zeventien cases genomineerd in verschillende categorieën. De Donkere Kamer in het Nederlands Fotomuseum heeft de Gouden Reiger ontvangen in de categorie ‘Ruimtelijke media en Gelegenheidsprojecten’. De jury van de Gouden Reigers bestaat uit vijftien vakmensen uit de communicatiewereld. Alle inzendingen moeten gemaakt zijn met een communicatiedoel (dus geen direct verkoopdoel) voor een specifieke doelgroep en in opdracht van bedrijfsleven, (semi)overheid of (non-profit)instellingen.

Nederlands Fotomuseum - De Donkere Kamer

Naar een concept van de gerenommeerde tentoonstellingsarchitecten Kossmann.dejong is 250m2 van het museum omgebouwd tot donkere kamer. In De Donkere Kamer wordt aan de hand van de rijke collectie in 22 verhalen, die geschreven zijn door medewerkers van het Nederlands Fotomuseum, de nog jonge geschiedenis van de fotografie verteld met foto’s, films en muziek. De verhalen zijn ingesproken door fotografen, vrienden, familieleden, kenners en bekende Nederlanders als Hans Dorrestijn en Thom Hoffman. De bezoeker activeert de verhalen door een papier een ontwikkelbak te leggen. Alle vormen van fotografie passeren in de revue: van albums tot stereofoto’s, van autochromen tot glasnegatieven, van daguerreotypieën tot digitale fotobestanden. Bezoekers ontdekken hoe de eerste foto’s gemaakt werden, volgen het liefdesverhaal van Ed van der Elsken in Parijs en gaan mee op jacht met de camera. De verhalen worden aangevuld met objecten als camera’s, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen. In de jaren dat de tentoonstelling te zien is zullen er regelmatig nieuwe ‘parels’ worden toegevoegd uit de schatkamer van het museum.