tom kluyver noorwegen analoogTom Kluyver 

Wist je van te voren al precies wat je wilde gaan doen?

“Chris en ik zijn beiden erg avontuurlijk en doen graag dingen op de bonnefooi. Voor de reis door Noorwegen hadden we alleen retourtickets gekocht en een auto gehuurd. Na aankomst reden we richting westen, de rest van onze reis hebben we af laten hangen van het weerbericht in de ochtend. De reis op zich was al een heel avontuur. Een plek vinden voor onze tent, eten kunnen warmen met het gasstel en elke dag een nieuwe droge bestemming kunnen vinden was onze voornaamste uitdaging.
Ik wilde een fotoreportage maken die de reis met Chris en de verschillende omstandigheden die we tegen zouden komen, zouden verbeelden. Tijdens een dergelijke reis vind ik dat sommige momenten een verhaal op zich kunnen vertellen. Ik had juist geen beelden uitgedacht, omdat we nooit precies wisten waar we uitkwamen en wat we zouden zien. Ik heb gaandeweg veel geïmproviseerd, wel met de gedachte dat ik ons avontuur zo goed mogelijk wilde vangen.”

 

tom kluyver noorwegen analoogTom Kluyver

Kwam je situaties tegen die je niet verwacht had?

“Voor mij was het de eerste keer in Noorwegen, maar zeker niet de laatste. Er zijn aardig wat situaties geweest waar we niet op voorbereid waren. Onze eerste nacht was verrassend, we waren te laat vertrokken om voor avondval in de buurt te komen van de random gekozen bestemming. Nadat we in het donker onze tent naast een zandweggetje hadden opgezet wilden we eten maken, maar in alle haast bleken we het verkeerde gasflesje te hebben gekocht. Resulterende in onze eerste nacht zonder warm eten. Daarnaast bleek mijn matje lek te zijn gegaan en sliep ik die nacht op de grond.
Een andere avond sliepen we naast een rivier, die direct van een gletsjer kwam op ongeveer één kilometer van ons verwijderd. Met harde regen hadden we onze tent opgezet en het bleef de rest van de nacht hard plenzen. Tijdens de nacht schrokken we om beurten wakker, met dezelfde gedachte, dat onze tent weg dreef. Over het algemeen was het lastiger dan verwacht om een goeie slaapplek te vinden in een land waar je eigenlijk overal vrij mag kamperen.”

 

tom kluyver noorwegen analoogTom Kluyver

Wat zijn de beperkingen en de voordelen van panoramafoto’s?

“Panoramafoto’s maken is een vak op zich en ik ben nog maar een beginner. Ik leer nu écht kijken naar het onderwerp en de compositie. Veel eerder geleerde trucjes heb ik met deze camera af moeten leren. Wat voordien goede plaatje leken met een fullframe werken helemaal niet zo goed met een panoramacamera. Voor mij is het grootste voordeel dat de foto het oog meer leidt. Ook vind ik het een intiemer beeld vormen bij close-ups. Een nadeel is dat de camera echt waterpas moet zijn voor een goede foto, elke graad dat de camera is gedraaid is veel duidelijker zichtbaar op een panorama.
Een extra uitdaging is dat panorama’s vaak gezien worden als alleenstaande foto’s. Ik had nog nooit een serie gemaakt, laat staan een panoramaserie. Deze camera werkt met een rangefinder waardoor het maken van panorama’s extra moeilijk is. Door de offset van de rangefinder is het juist inschatten van het panoramabeeld nog lastiger, zowel bij close-ups als bij wide-angle shots.”

 

tom kluyver noorwegen analoogTom Kluyver

Je had ook met diverse weersomstandigheden te maken?

“De weersomstandigheden in Noorwegen varieerden erg, dit maakte alles gecompliceerder. Daarbij komt dat de camera alleen de sluitertijd op de achterkant van de body toont, waardoor ik vaak dingen dubbel moest checken. Door de verschillende omstandigheden heb ik erg vaak gebruik gemaakt van mijn LEE-filters om hooglichten te drukken voor de film. Dit is extreem moeilijk met een rangefinder camera, om het me makkelijk te maken heb ik alleen gebruik gemaakt van soft gradiënt filters. Soms hielp het al, om even op een wolkje te wachten.”

 

tom kluyver noorwegen analoogTom Kluyver

Waarin verschillen jij en Chris als fotograaf?

“We inspireren elkaar heel erg, we zijn goede vrienden en proberen elkaar ook vaak te helpen door kritisch naar elkaars werk te kijken. Qua werkwijze verschillen we niet heel erg van elkaar, we hebben dezelfde interesses en fotograferen ook graag dezelfde soort onderwerpen. Omdat mijn standaard uitgangspunt een panorama is, kijk ik iets anders naar onderwerpen en sla soms dingen over die hij fotografeert en andersom. Ik denk dat ik iets langer doe over een foto maken, maar dat komt vooral doordat ik vaak met mijn analoge Hasselblad werk en hij met een digitale camera. Ik heroverweeg ook alles drie keer voordat ik de foto maak, omdat elke foto veel geld kost.”

 

tom kluyver noorwegen analoogTom Kluyver

 
https://www.instagram.com/tomkluyver/
www.tomkluyver.com

 

tom kluyver noorwegen analoogTom Kluyver