* Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben portretfotograaf en ik werk voor bladen, vormgevers en bedrijven. Daarnaast maak ik documentaire projecten over sociale onderwerpen waarbij ik het portret als vorm gebruik. Ik heb me de laatste jaren beziggehouden met verschillende series, waaronder ‘Global Street Child’, een serie over straatkinderen in vier verschillende continenten. Ik heb daarvan een expositie gehad in het Museum voor Volkenkunde en het heeft o.a. in een bijlage van de NRC gestaan.”

Portret man met bril door Ton Hendriks

© Ton Hendriks

* Waarom het project ‘Amsterdamse Stadsgezichten’?

“Ik wilde mijn fascinatie voor de bewoner van Amsterdam vastleggen. Hier wonen niet alleen mensen van bijna alle nationaliteiten, maar de Amsterdamse bewoner is een bijzonder type mens. De Amsterdammer heeft een grote mate van vrijheid in zijn denken en opvattingen. En hij heeft een open kijk op de wereld. Ik wilde onderzoeken welke mens nu verantwoordelijk is voor de vrijheid van tolerantie, die Amsterdam al eeuwenlang kenmerkt. Ik stel me ook voor dat deze portretten in de loop der jaren meer waarde gaan krijgen omdat ze een geschiedenis van de stad vastleggen. Geert Mak schreef ooit dat het zo jammer is dat we geen beeltenissen hebben van de Amsterdammer uit de Gouden Eeuw. Die leemte wil ik voor deze tijd althans opvullen.”

Gezicht aziatische vrouw door Ton Hendriks

© Ton Hendriks

* Hoe kwam je aan je modellen?

“Ik ging op markten staan, bijvoorbeeld de Dappermarkt en de Ten Kate markt, maar ook bij de Albert Heijn in de Beethovenstraat of gewoon midden op de Dam. Of als ik specifieke mensen nodig had, zoals gelovige Turken, dan postte ik bij een moskee, of als ik jonge mensen zocht ging ik bij de uitgang van de hogeschool van Amsterdam staan. Je moet inventief zijn en steeds weer een andere strategie bedenken om je modellen te zoeken. Soms kwam ik ook spontaan mensen tegen in een café of een winkel.”