Lensbaby systeem

Onder de naam Lensbaby is inmiddels een aantal creatieve lenzen met verschillende optieken uitgebracht, waarmee je selectieve onscherpte kunt creëren. Het systeem werd ontworpen door Craig Strong, een fotojournalist die zijn eigen objectieven ging maken omdat hij de creatieve effecten liever via de camera zelf realiseerde dan door beeldbewerking achteraf. 

Lensbaby staat voor creativiteit

De Lensbaby is een creatief objectief dat breder inzetbaar is dan je zou vermoeden. Zo wordt hij voor bruiloften en portretten gebruikt, maar ook bij video en vooral in muziekclips. In bijvoorbeeld de clip Girls in Their Summer Clothes van Bruce Springsteen is gefilmd met de Lensbaby. De korte film Last Day Dream van fotograaf en muziekregisseur Chris Milk werd zelfs in zijn geheel met de Lensbaby gemaakt. Het is wel belangrijk om het typische en zeer herkenbare Lensbaby-effect te doseren, om zo ‘overkill’ te voorkomen. Het effect moet iets toevoegen aan het beeld, niet alle aandacht opeisen of afleiden. 

De techniek achter Lensbaby

Het bijzondere aan de Lensbaby is dat het lensdeel beweegbaar is ten opzichte van de body. Hierdoor verleg je het scherptegebied, de zogeheten sweet spot of hot spot, van de lens. Door de lens te buigen, kun je het scherpe gebied door de foto heen bewegen voor creatieve effecten. Dit effect is overigens duidelijk zichtbaar in de zoeker, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Via het diafragma kun je regelen hoeveel effect een foto krijgt. Hoe groter de diafragmaopening, hoe kleiner de sweet spot. Bij een heel kleine diafragmaopening heb je alleen onscherpte in de hoeken. Je moet met de hand scherpstellen, wat niet altijd even gemakkelijk is. Het scherpstellen vergt dichtbij meer aandacht dan op grotere afstanden. Essentieel is dat de dioptrie-instelling van de zoeker goed staat voor je gaat fotograferen. Het diafragma regel je in principe door losse magnetische diafragmaringen op de optiek te ‘plakken’ met behulp van een pennetje. Bij elke aanpassing van het diafragma moet er van ring gewisseld worden. Zulke diafragmaringen zijn er van F2 tot en met F22.

Optic Swap System

Dankzij het Optic Swap System kan de ‘hoofdunit’ op de camera bevestigd blijven en hoef je alleen de optieken te verwisselen. Draai de scherpstelring zo dat de optiek helemaal naar voren komt. Klik de drie punten op de Swap Tool (zwart dekseltje) in de drie uitsparingen van de optiek. Draai de Swap Tool met de klok mee waardoor de optiek loskomt. Houd daarna je camera ondersteboven en de optiek valt eruit. Doe een nieuwe optiek in de Lensbaby, zet de Swap Tool met de drie punten weer in de drie uitsparingen en draai tegen de klok in om de optiek vast te zetten.

Lensbaby in soorten en maten

Er zijn momenteel vijf verschillende types Lensbaby: de Muse, de ‘gewone’ Composer en de Composer Pro, de Control Freak, de Scout en de Composer Tilt Transformer. Daarnaast heb je de keuze uit zeven optieken met ieder een eigen uitstraling: de Single Glass Optic, de Double Glass Optic, de Plastic Optic, de Pinhole/Zone Optic, de Soft Focus Optic, de Fisheye Optic en de nieuwe Sweet 35 Optic. Ook zijn er nog diverse accessoires te verkrijgen, waaronder voorzetlenzen en een set creatieve diafragmaringen.

Lensbaby Composer Pro

De Lensbaby Composer Pro is de verbeterde versie van de Composer. De Lensbaby Pro wordt eenvoudig in de juiste positie gebogen om het gewenste effect te bereiken. De sluitring (de achterste ring op de Composer Pro) is draaibaar voor soepeler of juist zwaarder buigen. De lens blijft staan in de positie waarin hij gebogen is. Hij hoeft niet vastgezet te worden, terwijl de buiging met één hand kan worden aangepast. De Lensbaby Composer Pro is geheel zwart afgewerkt, in tegenstelling tot de reguliere Composer. Vergeleken met zijn voorganger voel je tijdens het buigen meer weerstand. Dit maakt hem overduidelijk preciezer en stabieler. Ook het scherpstelmechanisme is met de nieuwe, soepele en nauwkeurig werkende scherpstelring duidelijk verbeterd. De Composer Pro is verkrijgbaar met de bestaande Double Glass Optic of de nieuwe Sweet 35 Optic, en is verder te gebruiken met alle andere optieken. Hij is verkrijgbaar met vattingen voor Canon, Nikon, Olympus, Pentax en Sony.

Double Glass Optic 

De al langer bestaande Double Glass Optic is een 50 mm optiek die werkt met de losse diafragmaringen. Deze optiek geeft een aanmerkelijk scherper beeld en is ook makkelijker scherp te stellen. Daarnaast geeft de lens weinig vervorming.

Lensbaby Sweet 35 Optic

De Lensbaby Sweet 35 Optic zit in een doorzichtig houdertje met de eerdergenoemde Swap Tool als deksel. Om de Lensbaby Sweet 35 in de Composer Pro te bevestigen. gebruik je echter niet de Swap Tool, maar zorg je ervoor dat het witte streepje op de optiek gelijkstaat met het witte stipje op de diafragmaring. Dan zet je hem gelijk met het open rondje van de Composer Pro, en klik je hem vast tot het dichte witte rondje van de optiek gelijkstaat met het identieke rondje van de Composer Pro. Om de Sweet 35 er weer uit te halen, draai je hem naar voren toe, zet je het open rondje van de diafragmaring gelijk met het dichte rondje van de Composer Pro en draai je hem tegen de klok in naar rechts tot beide open rondjes gelijkstaan. De grote verschillen van de Lensbaby Sweet 35 met de andere optieken zijn het ingebouwde diafragma en de brandpuntsafstand van 35 mm. De Sweet 35 heeft een (zeer soepel lopende) ingebouwde diafragmaring en werkt niet met de losse diafragmarondjes. Hierdoor kun je terwijl je door de lens kijkt de verschillen in scherpteweergave zien bij diverse diafragma’s, en kun je veel sneller werken doordat je niet steeds hoeft te wisselen van diafragmaring. Ook loop je niet het risico een ring kwijt te raken. De diafragmaring heeft twaalf stops, van F2,5 t/m F22. Je kunt ook halve stops instellen, waardoor je nog meer mogelijkheden krijgt. Een automatisch diafragma ontbreekt (anders zou je het effect ook niet direct kunnen zien), dus bij diafragmeren wordt het zoekerbeeld donkerder. Bij kleine openingen kan het daardoor lastig zijn het beeld goed te beoordelen. Hebben de andere optieken een brandpuntsafstand van 50 mm, die van de Lensbaby Sweet 35 bedraagt 35 mm. De optiek heeft hierdoor een grotere beeldhoek. Bovendien kun je van dichterbij fotograferen. Het bereik in combinatie met de Composer Pro loopt van 19 cm tot oneindig. De Lensbaby Sweet 35 is hierdoor ideaal voor landschapsfotografie, straatportretten en evenementen.

Conclusie Lensbaby review

De Composer Pro doet de toevoeging ‘Pro’ in alle opzichten eer aan. Deze versie is overduidelijk preciezer en robuuster dan z’n voorganger. Zo draait de scherpstelring veel gelijkmatiger, waardoor je het gevoel krijgt meer controle te hebben over de lens. Voordelen van de Sweet 35 zijn vooral de grotere beeldhoek en de vaste diafragmaring, waardoor je sneller kunt werken en de verandering van scherpte door de lens kunt zien. Dat je ook dichterbij kunt fotograferen, is een prettig extraatje. Neem wel de tijd om de optiek goed te leren kennen en het effect onder de knie te krijgen. Want de Lensbaby is een fantastisch systeem om mee te fotograferen en te experimenteren! 

Pluspunten Sweet 35

• Grotere beeldhoek dan andere optieken • je kunt dichterbij fotograferen • door de vaste diafragmaring kun je sneller werken en de veranderingen in de ‘sweet spot’ beoordelen • bij het diafragma ook tussenwaarden instelbaar

Minpunten Sweet 35

• niet compatibel met huidige accessoires en de Composer Tilt Transformer • het zoekerbeeld wordt donkerder naarmate diafragma kleiner wordt • het diafragma wordt niet vermeld in de exif-data • diafragmaring schuift naar binnen bij scherpstellen, waardoor slechts een dun randje overblijft om aan te draaien

Lensbaby prijs

Composer Pro incl. Double Glass Optic € 239,99 Composer Pro incl. Sweet 35 Optic € 319,99 Sweet 35 Optic los € 149,99

Lensbaby testfoto's

[i](c) fotografe Lauren Rosenbaum[/i] [i](c) fotografe Lauren Rosenbaum[/i]