Olympus 75 mm F1.8 – normobjectief voor Micro Four Thirds

Het Olympus 75 mm F1.8 objectief is degelijk uitgevoerd in een lichtmetalen behuizing, niet groter dan een 50 mm kleinbeeld objectief. Op een Olympus OM-D E-M5 body vormt het een fraai combi, waarvan ook de balans goed is. In het ontwerp valt de brede MF-scherpstelring op. Omdat het een gesloten ontwerp is zonder schuifjes en dergelijke, is het goed gedicht tegen stof- en vochtindringing. Afmetingen en gewicht zijn precies goed, alles straalt stijl en klasse uit. De forse frontlens met een doorsnede voor 58 mm filters, staat bij scherpstelling stil. De autofocus is zeer snel, precies en niet hoorbaar storend. Er wordt met de Olympus 75mm geen zonnekap meegeleverd (metalen zonnekap is optioneel te koop).

Olympus M.Zuiko Digital 75 mm F1.8 ED objectief

Oerdegelijk gebouwd en verfijnd afgewerkt: Olympus M. Zuiko Digital F1.8 75 mm


Met de Olympus 75 mm fotograferen bij beschikbaar licht

Voor fotograferen en filmen bij weinig licht heeft een hoge lichtsterkte grote voordelen. Filmlampen vergen accu’s waardoor er meer meegesjouwd moet worden, maar ook kleine led-lampen attenderen op de aanwezigheid van een fotograaf. De beeldhoek van het Olympus 75 mm objectief is met 16 graden smal; in kleinbeeld termen is dit een 150 mm tele. Goed voor details, portretten op afstand, enzovoorts. Die filmlampen zijn in dit gebruik weinig zinvol. In theaters en dergelijke hindert flitslicht en is soms ook verboden. Kortom: we gebruiken ‘m op volle lensopening of licht gediafragmeerd, tot bijvoorbeeld F4 bij ISO 1600 in zulke omstandigheden. Dan tellen twee aspecten: de scherpgestelde onderwerpen moeten echt scherp worden weergegeven en de achtergrond moet een zachte onscherpte laten zien. Beide zijn met de Olympus M.Zuiko Digital 75 mm F1,8 uitstekend geslaagd. De normtest met de Focus-testwand was zó uitzonderlijk goed, dat je van een norm-objectief kunt spreken, zoals dat het geval is bij de beste Carl Zeiss- en Leica-objectieven.


Kwaliteit Olympus M.Zuiko Digital 75 mm F1.8

Al op volle lensopening is de scherpte zeer hoog. Daarbij maakt het niet uit of het onderwerp dichtbij (tot 0,84 meter) of ver weg is: de detailscherpte snijdt fraai af, het contrast is vol en briljant en dat geldt dus ook voor de kleurweergave. Wij testten de Olympus M.Zuiko Digital 75 mm F1.8 uiteraard op de Olympus OM-D E-M5. Daarop komt die hoge kwaliteit volledig tot uitdrukking. Er is geen chromatische aberratie geconstateerd, geen vertekening, zelfs de vignettering is op F1.8 verwaarloosbaar laag. Het diafragma maakt permanent een cirkelvormige opening dankzij de negen geronde bladen; de onscherpte is dan ook prachtig. Gelukkig kan het Olympus 75 mm objectief ook tegenlicht prima aan. Theater- en stadslichten zijn geen belemmering (Olympus Zero-coating). Misschien is het enige minpuntje het ontbreken van een afstandsschaal.

Olympus OM-D E-M5 body + M.Zuiko Digital 75 mm F1.8

Olympus OM-D body + M.Zuiko Digital 75 mm F1.8 ED objectief vormt een prachtige combinatie


Conclusie Olympus 75 mm review

De Olympus M.Zuiko F1.8 75 mm ED is een geweldig, extreem lichtsterk tele vast brandpunt voor de high end gebruiker. De prestaties zijn zó goed, dat deze Olympus 75 mm F1.8 een (test) norm objectief genoemd kan worden. De verkoopprijs is gerechtvaardigd, de testredactie verleent aan dit objectief haar Focus Predikaat Super. Klik hier voor de Olympus 75mm testfoto's.


Andere pagina's