Olympus SZ-30MR megazoom camera

De Olympus SZ-30MR is een megazoom camera met 24x zoombereik (25-600 mm kleinbeeld equivalent) en uitgerust met een 16 megapixel 1/2.3-inch CMOS beeldsensor. Een dergelijke zoomlens heeft wat meer ruimte nodig wat zich terugvertaald in wat ruimer afmetingen. De Olympus SZ30 niet heel groot, maar vergeleken met de populaire travelzoom camera’s ruim bemeten. Een camera om doelbewust mee te nemen en er mee aan de slag te gaan.

Tegelijkertijd fotograferen en filmen

Uniek is de mogelijkheid gelijktijdig te fotograferen en te filmen. De zogenaamde multirecording functie, vandaar de naam SZ-30MR, is mogelijk door de verbeterde TruePic III+ beeldprocessor.  Eveneens opmerkelijk is de mogelijkheid twee videoclips tegelijkertijd op te nemen. De een mag in een andere resolutie opgenomen worden, terwijl de ander bijvoorbeeld in een ander videoformaat en met geactiveerd effectfilter opgenomen wordt. Of zelfs de ene clip met groothoek en de ander met een digitale zoom.  Er is wel een opmerking aan toe te voegen; wanneer video wordt opgenomen blijft de belichting en scherpte voor het fotograferen ongewijzigd. Er is dus redelijk grote kans dat de opname in de MR-mode niet gelijk is aan de fotokwaliteit in de foto-mode. In ieder geval voegt de Olympus SZ-30MR een extra dimensie toe aan het filmen.

Mag het iets minder groothoek zijn?

Opvallend was overigens de waarneming dat in tegenstelling tot de 25 mm groothoek voor het fotograferen, de camera in de videomode niet gebruik maakt van de volledige beeldsensor. In de praktijk betekent dit 32 mm in plaats van 25 mm. Jammer, want juist die groothoek komt zo goed van pas bij het filmen van landschappen of kleine ruimtes. 

Afmetingen Olympus SZ-30MR camera

Het formaat van de Olympus SZ-30 MR zorgt er voor dat de camera redelijk stabiel in de hand ligt. De handgreep is wat stijf, maar geeft een goede grip. Stabiliteit is echt nodig wil je met een 24x zoombereik nog uit de hand kunnen fotograferen. Als extra steun biedt de camera een Dual Image Stabilisatie. Toch blijkt dat zelfs met stabilisator het lastig is om echt comfortabel uit de hand scherpe opnames te kunnen maken. Tussen de testfoto’s zaten toch een ruim aantal tele-opnamen die last hebben gehad van bewegingsonscherpte. Maar om nu met een (eenbeen-) statief op pad te gaan…

Bediening

Het fotograferen met de Olympus SZ-30MR is prettig en de bediening is doordacht. Ondanks zijn 24x zoombereik start de camera vlot op. Het scherpstellen verloopt accuraat en sneller dan gemiddeld. Bij schaars licht loopt de snelheid van het scherpstellen achteruit en moet de camera wat meer zoeken. Het is jammer dat Olympus er voor gekozen heeft de SZ-30MR geautomatiseerd door het leven te laten gaan. Fotograferen zullen de A/S/M modi missen. De intelligent Auto-mode met daarnaast 15 voorgeprogrammeerde scènes kunnen echter met veel situaties omgaan. 

Olympus SZ-30MR objectief

Olympus heeft op het gebied van optiek een reputatie hoog te houden. Met die gedachte in het achterhoofd zijn de testopnamen kritisch beoordeeld. Een 24x zoom behoort weliswaar niet tot het maximale, het blijft een behoorlijke prestatie. Maar vaak wel een die gepaard gaat met concessies. De groothoekopnamen zien er behoorlijk uit, hoewel naar de rand toe de scherpte wat beter zou mogen. Een euvel wat we overigens bij vrijwel alle superzoom camera’s waarnemen. Iets meer inzoomen, rond de 200 mm, begint de lens een optimale prestatie te leveren. De scherpte en contrast zijn uitstekend, wat overigens wordt vervolgd bij de rest van het zoombereik. 

Beeldkwaliteit

Qua signaal/ruisverhouding heeft Olympus de boel aardig onder controle. De hoge ISO waarden vanaf 1600 worden getroffen door detailverlies, een direct gevolg van de ruisreductie, maar deze hoge ISO-instellingen blijven daardoor nog wel iets van hun praktisch nut houden. Bij hoge contrasten heeft de Olympus SZ30-MR de neiging lichte partijen uit te bleken. 

Olympus SZ-30MR specificaties

De cameraspecificaties van de Olympus SZ-30MR laten zien dat deze is uitgerust met een 3-inch display met 460.000 dots resolutie. Op papier een hoge kwaliteit weergave, maar toch bleek in de praktijk al snel een aantal beperkingen ervaren worden. Zo is de beeldhoek bij het boven je hoofd houden van de camera verre van optimaal of zelfs bruikbaar, maar ook heeft het scherm de neiging om bepaalde kleurcombinaties overbelicht weer te geven. Eigenlijk blijft de display achter op dat van algemene kwaliteit van de camera zelf. 

Conclusie Olympus SZ-30MR review

De Olympus SZ-30MR is een megazoom camera met verrassende eigenschappen. Zo is de Multirecording functie heel aardig om te gebruiken. Het levert creatieve resultaten op en hoewel niet iedereen hier voor zal vallen, zal de creatieve fotograaf het weten te waarderen.  De ingebouwde filtereffecten voegen een leuke creatieve functie toe. Olympus laat een steekje vallen met de display. Gezien de specificaties en het segment waarin de SZ-30MR wordt geplaatst, is het ontbreken van een brede kijkhoek een duidelijke misser. In de hoge ISO’s valt nog winst te halen, daar zou de camera zeker van kunnen profiteren. Al met al levert Olympus een prima megazoom camera af waarmee je allround creatief uit de voeten kunt. 

Olympus SZ-30MR testfoto's

]http://static.focusmedia.nl/uploads/generated/8/1/2/812a5775f69afc27e82f9f07998dc071.png[/img] [img alt=]http://static.focusmedia.nl/uploads/generated/c/d/6/cd68d7da925fdd429eb87333e1fb32a7.png[/img] [i]Telestand van Olmypus SZ-30MR objectief[/i] [img alt=]http://static.focusmedia.nl/uploads/generated/4/0/6/406d224b7be68e534ba8c8a8bb2db339.png[/img] [img alt=]http://static.focusmedia.nl/uploads/generated/a/2/b/a2b09574114f4adcf34a2f0c02111ace.png[/img] [i]Fish-eye effect filter[/i] [img alt=]http://static.focusmedia.nl/uploads/generated/5/e/9/5e9472dd583b3809a324015bc1868dca.png[/img] [i]Pop-art filter [/i] [img alt=]http://static.focusmedia.nl/uploads/generated/8/f/0/8f0455a0a3b74d44ee204495e0bbe446.png[/img] [img alt=]http://static.focusmedia.nl/uploads/generated/8/b/0/8b09368939faa101db33c3ddbe8e5b5a.png[/img] [i]Brievenbussen en openstaande brug met fish-eye filter[/i] [img alt= [i]Teleopname stand Olympus SZ-30MR camera[/i]