Rijksmuseum Studies in Photography

Dit voorjaar verschenen deel 10 en 11 in de fraaie reeks boekjes Rijksmuseum Studies in Photography. Femke Speelberg nam een raadselachtig scrap album onder handen: een verzameling ogenschijnlijk willekeurige foto’s, herdrukken, tekeningen, schetsjes, houtsneden en stukjes van foto’s. Haar naspeuringen leidden naar de voormalige eigenaar van dit verzamelalbum en diens beweegredenen om dit allegaartje bijeen te brengen. Ze wekte een Rotterdamse meubelontwerper tot leven, die in de negentiende eeuw inspiratie opdeed uit andermans stijloefeningen. Het biedt een kijkje in een kleine, fascinerende wereld.

Cover van het boek Rijksmuseum studies in Photography

Cover boek Rijksmuseum Studies in Photography deel 11

Deel 11 van Rijksmuseum Studies in Photography

Saskia Ooms nam deel 11 van Rijksmuseum Studies in Photography voor haar rekening. Ze bestudeerde een iets groter en bekender onderwerp, namelijk de liefde van schilders rond 1900 voor de ontluikende fotografie. Ze vergeleek het werk van Nederlandse kunstenaars, onder wie Willem Witsen, Joseph Jesserun de Mesquita en George Hendrik Breitner, met dat van Franse collega’s. Dankzij de introductie van handzame camera’s, gefabriceerd door Kodak, konden ze hun blik verruimen en beter composities voor later te maken schilderijen bepalen. Ooms beschrijft hun relaties en werkwijzen en illustreert de teksten met opzienbarende foto’s.

Vervolg van Rijksmuseum Studies in Photography

De reeks van Rijksmuseum Studies in Photography is nog niet ten einde. In het najaar volgen nog twee delen. Deel 12 behandelt vroege kleurenfoto’s (autochromes, voornamelijk van Jacob Olie jr.) van Nederlandse interieurs. Deel 13 zal gewijd zijn aan fotoportretten die in de jaren zestig van Gerard Reve zijn gemaakt, onder anderen door Eddy Posthuma de Boer. Dat de serie nog lang onvoltooid mag blijven!

Rijksmuseum Studies in Photography 10 en 11

Scraps of Inspiration / Painters and Cameras
Femke Speelberg / Saskia Ooms
€ 22,95 per deel
ISBN 9789071450372 / 9789071450389