Sony Cybershot RX100 premiumcompact

De speerpunten van Sony’s paradepaardje zijn het lichtsterke (F1,8 in de groothoekstand) objectief en de 1” sensor. Die combinatie in een kleine verpakking is wat de Sony Cybershot RX100 van de concurrentie onderscheidt. Opvallend is overigens de gelijkenis met Canon’s premiumcompact: de PowerShot S100. De S100 is weliswaar dunner dan de Sony RX100, maar voor het overige lijkt de blauwdruk van het ontwerp bij Canon te liggen. Zelfs de tot voor kort unieke ring om de zoomlens, waarmee bepaalde camera-instellingen te wijzigen zijn, is door Sony overgenomen. Ach, beter goed gejat dan slecht bedacht...

Voorzijde van de Sony Cybershot DSC-RX100 camera

Mooi lichtsterke groothoekzoom in een supercompacte behuizing, een fraaie combi

Ontwerp van de Sony Cybershot DSC-RX100

Het is niet alleen concullega Canon van wie Sony het een en ander ‘geleend’ lijkt te hebben. Het formaat van de beeldsensor doet ons direct denken aan de Nikon 1-systeemcameraserie. Maar ook hier lijkt Sony het stokje te hebben overgenomen, om er vervolgens met een spurt vandoor te gaan. Waar de Nikon-systeemcamera’s het moeten doen met 10 megapixels, verdubbelt Sony de sensorresolutie tot ruim 20 megapixels. Qua ontwerp levert Sony een knappe prestatie: de Sony Cybershot DSC-RX100 heeft een compacte behuizing in combinatie met een beeldsensor die een circa viermaal zo grote oppervlakte heeft als de veelgebruikte 1/2,3” sensoren. Verder is de afwerking van de aluminium behuizing uitstekend, evenals de plaatsing van de knoppen en instelwielen.

1-inch sensor van de Sony RX100 afbeelding

De RX100 beschikt over een 1-inch sensor met toch wel verrassend ruim 20 megapixels aan resolutie

Bediening van de Sony DSC-RX100

De Sony DSC-RX100 is gericht op de enthousiaste fotograaf. Je treft dan ook een uitgebreid arsenaal aan functies en instelmogelijkheden aan. Opvallend is de verwantschap tussen menu en navigatie bij deze camera en bij de Alpha-reflexen. Hoewel de RX100 een Cyber-shot-camera is, lijkt het Alpha-ontwerpteam veel invloed te hebben gehad op dit project. Qua ergonomie is alles op zijn plaats gevallen. Maar ook de navigatie binnen het menu en de snelheid waarmee veelgebruikte instellingen aangepast kunnen worden, voelen allemaal heel vertrouwd en intuïtief aan.