Agenda

Amsterdam
Foam
Keizersgracht 609
foam.org
I Am You. Selected Works 1942-1978
Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Gordon Parks. De 120 werken, waaronder vintageprints, contactsheets en magazines, geven een goed overzicht van zijn gevarieerde oeuvre en laten de sociale, maatschappelijke en politieke context zien waarin dit werk is ontstaan. Hoewel hij vooral bekend is om zijn zwart-witfoto’s, maakte hij ook veel werk in kleur. Parks vervulde een voortrekkersrol in de strijd voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen en behandelde thema’s zoals armoede, marginalisering en onrecht. Met zijn foto-essays wist hij een breed publiek te bereiken. Ook maakte hij iconische portretten van legendes als Martin Luther King, Malcolm X en Muhammed Ali, maar ook van beroemdheden als Barbra Streisand en Gloria Vanderbilt.
t/m 6 sept.
Out of Camp
Vijf recente series van Adam Jeppesen n.a.v. een zonderlinge 487-daagse reis van de Noordpool naar Antarctica. De beelden van afgelegen en onbegaanbare landschappen ademen een sfeer van verstilling, bezinning en contemplatie. Behalve over een zoektocht naar spiritualiteit gaat het werk van Jeppesen ook over de materialiteit en vergankelijkheid van de foto als object.
t/m 27 aug.
No joke
In eigenzinnige collages onderzoeken Asger Carlsen en Roger Ballen de duistere kant van de menselijke psyche. Samen creëerden zij een eigenaardige wereld van verwrongen lichamen, manische wezens, vlees en ruwe schetsen in zwart, wit en grijs.
t/m 27 aug.

 

Gallery Vassie
Langestraat 47
galleryvassie.com
The 60s through the Eyes of a Revolutionary
John ‘Hoppy’ Hopkins was in de jaren zestig een van de legendarische figuren van de Londense undergroundscene. Hij was niet alleen fotograaf en journalist maar ook politiek activist en legde de sfeer van de snel veranderende sixties vast.
t/m 26 aug.

 

Ringo as Front Man, The Beatles at Teddington Studios, London, 1964 © John ‘Hoppy’ Hopkins

Huis Marseille
Keizersgracht 401
huismarseille.nl
Revealing Reality
Het oeuvre van Andres Serrano (1950) fascineert en provoceert. Religie, dood, seks en geweld spelen een grote rol in zijn werk. Revealing Reality is de eerste grote tentoonstelling van het werk van Andres Serrano in Nederland in twintig jaar. Er is vroeg werk te zien uit de fotoserie Bodily Fluids, waarin hij lichaamssappen (bloed, melk, urine, sperma) gebruikte. Ook zijn nieuwste series, Torture en Denizens of Brussels, zijn te zien. In de laatstgenoemde serie portretteerde hij daklozen in Brussel. Hij noemt ze echter ‘denizens’: schepsels (mens, plant, dier, bacterie) die bezit hebben genomen van een specifieke plaats of gebied. In Brussel lijken de zwervers meer op acteurs die van de straat hun podium hebben gemaakt. In Serrano’s portretten zie je de hand van de meester, of hij nu een dakloze vastlegt, een artiest of een lid van de Ku Klux Klan.
t/m 3 sep.
Ceylon
Na een periode van vergetelheid is Sri Lankaan Lionel Wendt (1900–1944) wereldwijd (her)ontdekt. Wendts onderwerpkeuze was eclectisch: van sensuele en homo-erotische portretten tot tropische beelden van Ceylon (het huidige Sri Lanka), van picturalistische taferelen tot composities waarvoor hij modernistische stijlmiddelen en experimentele technieken gebruikte.
t/m 3 sep.
Chimaera
De ultieme beheersing van het lichaam speelt in deze fotoserie van Juul Kraijer een beslissende rol.
t/m 3 sep.

Camelia (Denizens of Brussels), 2015 © Andres Serrano

 

Rijksmuseum
Museumstraat 1
rijksmuseum.nl
Sea Views
Dertien fotografische zeegezichten: foto’s van de zee als een streep of als een landschap, soms woest en onheilspellend, dan weer stil en helder.
t/m 17 sep.

Stedelijk Museum
Museumplein 10
stedelijkmuseum.nl
Zanele Muholi
De fotoseries van de jonge Zuid-Afrikaanse Zanele Muholi analyseren en becommentariëren op gevoelige en vaak geestige wijze stigmatiserende representaties van de zwarte lesbische vrouw.
8 jul t/m 15 okt.
Rineke Dijkstra: een ode
In deze tentoonstelling van Rineke Dijkstra is een overzicht zien van haar foto- en videowerk van 1994 tot nu in de vorm van eenentwintig foto’s en vier videowerken – een goede afspiegeling van de omvangrijke collectie. De tentoonstelling bevat ook een primeur: drie werken waren nog niet eerder in Nederland te zien. Dijkstra’s foto’s leggen de kwetsbaarheid en kracht vast van mensen in ontwikkeling. Haar benadering resulteert in foto’s die zowel de sociale achtergrond als het zelfbeeld van de geportretteerden weergeven.
t/m 6 aug.

Antwerpen (B)
FotoMuseum Provincie Antwerpen
Waalsekaai 47
fotomuseum.be
Suzy Embo – Artiste Photographe – Photographe d’artistes
Overzichtstentoonstelling van de Antwerpse fotografe Suzy Embo. Naast haar eigen artistiek werk richt Embo haar lens op de internationale kunstscene.
t/m 1 okt.
Paul Kooiker – Kooikers kunstgeschiedenis van het naakt
Het werk van Paul Kooiker gaat over ‘kijken’, over voyeurisme, schaamte en afstand. Al jaren maakt Kooiker beelden vertrekkende van het naakt in de kunst. Hiervoor richtte hij zich op de barok van de 17e en 18e eeuw: de barok van zowel Rubens als Rembrandt.
t/m 7 okt.


Arnhem
Museum Arnhem
Utrechtseweg 87
museumarnhem.nl
Syrian Elsewhere
Mohan Dehne portretteert Syriërs die zich vestigden in Europese landen nadat de revolutie uitbrak in Syrië in 2011. In foto- en videowerken documenteert Dehne hun ervaringen in de nieuwe omgeving.
t/m 27 aug.

Den Haag
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
fotomuseumdenhaag.nl
Mislukte foto’s bestaan niet
Er is vrijwel geen oeuvre zo eigenzinnig en merkwaardig als dat van Gerard Petrus Fieret (1924-2009). Op obsessieve wijze legde hij alles vast wat op zijn pad kwam: mensen, dieren, straattaferelen en zichzelf. Maar vooral veel vrouwen, of alleen hun lichaamsdelen, zoals borsten, voeten of lange benen. Dit is het eerste grote retrospectief na Fierets dood.
t/m 10 sept.
Speed of Life
Peter Hujar (1934-1987) fotografeerde ook dieren en landschappen, maar legde vooral de mensen in zijn omgeving vast. Het zijn vaak uitgesproken en extravagante types, net zoals hijzelf. Hij was een centrale figuur in de groep kunstenaars, dichters en muzikanten die in de jaren zeventig en tachtig de New Yorkse kunstscene vormden. In de kring rond Andy Warhols Factory ontmoette hij flamboyante figuren en transgenders zoals Jackie Curtis en Candy Darling, hoofdrolspelers in Lou Reeds nummer Walk on the wild side. Seks en dood waren in Hujars oeuvre een terugkerend thema, en nog meer nadat in de jaren tachtig de aidsepidemie om zich heen greep in de gayscene van New York – de ziekte die hem zelf in 1987 ook fataal werd op zijn drieënvijftigste.
t/m 15 okt.

Peter Hujar, Susan Sontag, 1975, gelatinezilverdruk. © The Morgan Library & Museum, The Peter Hujar Collection

Panorama Mesdag
Zeestraat 65
panorama-mesdag.nl
Comfort Zone
Een fotoserie van Tadao Cern over de schoonheid van imperfectie. De slapende, nietsvermoedende badgast, dicht op de huid geportretteerd, is onherkenbaar en in al haar of zijn kwetsbaarheid afgebeeld.
t/m 22 okt.

Comfort Zone – image #1, 2013, gicléedruk. © Tadao Cern

 

Groningen
Fotogalerie Noorderlicht
Akerkhof 12
Noorderlicht.com
Venezuela in chaos
In deze tentoonstelling is werk te zien van Venezolaanse fotografen, zowel documentair als conceptueel werkend, die hun verhaal vertellen over de eindeloze nachtmerrie van een land dat in korte tijd in een vrije val is gekomen.
t/m 13 aug.

Hamburg (D)
Deichtor Hallen Haus der Photographie
Deichtorstraße 1
deichtorhallen.de
UMBRA
Solotentoonstelling van mode- én autonoom fotograaf Viviane Sassen. Ze is bekend van haar verleidelijke kleurenfoto’s waarin vorm en inhoud op de rand van abstractie balanceren.
t/m 20 aug.

Helmond
Museum Helmond (Kunsthal)
F.J. van Thielpark 7
museumhelmond.nl
Photographs from the East
Overzichtstentoonstelling van Steve McCurry met 132 grootformaat kleurenfoto’s uit de periode 1979 tot 2015; de meeste zijn gemaakt in India en Afghanistan.
t/m 10 sep.

Leeuwarden
Natuurmuseum Friesland,
Schoenmakersperk
www.hetnatuurmuseum.nl
Guardians I en II
Stichting Fotografie Noorderlicht en het Natuurmuseum Fryslân organiseren onder de titel The Guardians twee tentoonstellingen over de verhouding van de mens tot de biodiversiteit om ons heen. Aan de ene kant voelen we ons erg betrokken bij de natuur, aan de andere kant springen we er niet altijd even zorgvuldig mee om. Plastic: Fossil to Fossil laat werk van vijf fotografen zien rondom het thema plastic in de natuur. In Bees ’n Trees tonen zes fotografen aan de hand van bijen en bomen wat de effecten van menselijk handelen op de natuurlijke biodiversiteit zijn.
t/m 3 sept.

 

Leiden
Japanmuseum Sieboldhuis
Rapenburg 19
sieboldhuis.org
Gemaakte landschappen
Het Japanse landschap door de ogen van Shibata Toshio. De gerenommeerde landschapsfotograaf brengt grootschalige weg- en waterbouwkundige constructies in onbewoonde gebieden in beeld en laat zo het indrukwekkende spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur zien.
t/m 3 sep.

Juocho, Hitachi City, Ibaraki Prefecture, 2008. © Toshio Shibata

 

Maastricht
Museum aan het Vrijthof 
Vrijthof 18
museumaanhetvrijthof.nl
A Passion for TASCHEN
Een tentoonstelling over deze bekende Duitse uitgeverij, die kunst- en salontafelboeken voor een groot publiek toegankelijk heeft gemaakt. Gelimiteerde uitgaven, originele foto’s, bijbehorende boekenstandaarden en andere objecten zijn te zien.
verlengd t/m 27 aug.


Rotterdam
Galerie DeelenArt
Admiraliteitskade 90B
deelenart.nl
Senses
Dynamische straatbeelden van Eli Dijkers en eigen gecreëerde landschappen van Vivian Ammerlaan. Susanne Middelbergs geportretteerden tonen hun innerlijke kracht.
t/m 22 jul.

Kunsthal Rotterdam

Museumpark, Westzeedijk 341
kunsthal.nl
Robert Mapplethorpe, een perfectionist
Een groot retrospectief van het leven en werk van Robert Mapplethorpe (1946-1989). Bijna dertig jaar na zijn overlijden heeft zijn werk nog niets van zijn impact verloren en leiden zijn expliciete sm-beelden en homoseksuele erotiek nog altijd tot controverse. Hoewel seksualiteit een belangrijk onderdeel van zijn werk vormde, legde hij zich ook toe op andere genres: portretten, zelfportretten en stillevens.
t/m 27 aug.

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
nederlandsfotomuseum.nl
Genesis
De beroemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado werkte tussen 2004 en 2011 aan zijn magnum opus. Hij maakte meer dan dertig reizen naar meer dan veertig landen, waarbij hij soms onder erbarmelijke weersomstandigheden moest fotografen, en lang niet altijd zonder gevaar voor eigen leven. Hij reisde hij naar afgelegen bestemmingen als de Galapagoseilanden, Madagaskar, Antarctica, Patagonië, Chili, de Falklandeilanden, Siberië en de Sahara. Hij legde landschappen vast en wildlife, maar ook de levens van inheemse gemeenschappen in geïsoleerde regio’s, die leven volgens de traditie en cultuur van voorouders. De expositie omvat meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-witfoto’s en is verdeeld in vijf geografische hoofdstukken: Planet South, Sanctuaries, Africa, Northern Spaces, Amazone en Pantanal.
t/m 17 sept.
Springvloed | Van Zoetendaal & De Collectie
Gastcurator Willem van Zoetendaal toont meer dan 200 foto’s uit de museumcollectie in de oorspronkelijke vorm: foto’s die direct van het negatief zijn afgedrukt. Door aan deze selectie hedendaagse fotografie toe te voegen, ontstaan er verrassende verbanden en parallellen tussen heden en verleden.
t/m 3 sep.
Etnomanie
Gastcurator en style profiler Ellie Uyttenbroek selecteerde zo’n 400 foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum, waarbij iedere foto is voorzien van foto-historische informatie. Uyttenbroek maakte hieruit vervolgens een ‘best of’ van circa 100 beelden, die uitvergroot en digitaal gestileerd worden tot contemporary style icons.
t/m 27 aug.

Utrecht
Het Stadhuis
Korte Minrebroederstraat 2
lensloos.nl
Utrecht lensloos
Pinholefoto’s van Danny Kalkhoven.
t/m 31 aug.

Vichy (Fr)
Diverse locaties
ville-vichy.fr/expositions/festival-portrait
Portrait(s)
Jaarlijks fotografiefestival rondom portretfotografie dat op verschillende locaties in de stad wordt gehouden. Er zijn tien exposities met o.a. Stephen Shames, Christer Strömholm, Catherine Balet, Pierre Gonnord, Claudia Imbert Liu Bolin en Sandra Rocha.
t/m 9 sep.

Zaandam
Streets of the World Photo Museum
Slaghoedje 52, op het Hembrugterrein, Zaandam
www.streetsoftheworld.com
Streets of the World
Tussen 2009 en 2016 reisde Jeroen Swolfs over de hele wereld om het straatleven in alle hoofdsteden van de wereld vast te leggen. Op drie na, die van Jemen, Libië en Equatoriaal Guinee waar het momenteel te onrustig is, heeft hij ze allemaal verzameld in zijn unieke project Streets of the World. Alle 195 foto’s zijn nu op levensgroot formaat te zien
t/m 30 sept.

Streets Of The World © Jeroen Swolfs