Agenda

Amsterdam
Foam
Keizersgracht 609
foam.org
Foam Talent
Presentatie van twintig internationale kunstenaars uit de portfolio’s in het Foam Magazine Talent Issue.
t/m 12 nov.
Foam 3h: Foam X Ruang Mes 56
Foam organiseert met het fotografencollectief Ruang Mes 56 uit Indonesië een gezamenlijke tentoonstelling van Indonesisch talent. De jonge kunstenaars Yudha Kusuma Putera en Andri William richten zich beiden op samenwerking en op betrokkenheid bij anderen.
t/m 12 nov.

Galerie Caroline O’Breen
Sint Nicolaasstraat 50
carolineobreen.com
Itinerario
Voor deze serie werd Emilie Hudig geïnspireerd door het literaire genre van het ‘denkbeeldige reisverhaal’, waarvan Robinson Crusoe van Daniel Defoe misschien wel het meest beroemd is. Door middel van de wazigheid in haar foto’s en de dubbele belichtingen creëert Hudig een afstand tussen de gefotografeerde ‘werkelijkheid’ en de perceptie hiervan door haar publiek.
t/m 7 okt.

Huis Marseille
Keizersgracht 401
huismarseille.nl
Landscape with Tree
In deze eerste grote museale tentoonstelling van Jamie Hawkesworth komt zijn talent onmiskenbaar naar voren. Zijn werk houdt het midden tussen mode-, documentaire- en portretfotografie, waarbij hij een fijnzinnig vermogen heeft om de interactie met zijn onderwerpen te observeren en te choreograferen. Het oeuvre van Hawkesworth blijft zich verder ontwikkelen vanuit een grote en ontwapenende nieuwsgierigheid en fascinatie voor het bijzondere, het vreemde en het schone in het dagelijks leven.
t/m 3 dec.

Preston Bus Station, 2013. © Jamie Hawkesworth

Reflex Gallery
Weteringschans 79 A
reflexamsterdam.com
Chen Nong – Silk Road
De Chinese fotograaf en schilder Chen Nong maakt schilderachtige, fotografische impressies van gebeurtenissen uit de rijke Chinese geschiedenis. Hij laat twee nieuwe series zien. In Silk Road roept Chen Nong, door impressies van sprookjesachtige steden en exotische streken, prachtige beelden op van lang vergane keizerrijken en grote veroveraars. De tweede serie Scenes of Reflections verwijst naar het boeddhisme en zen in de Chinese cultuur en geschiedenis.
t/m 11 nov.

Scenes of Reflections #5, 2017, Chen Nong. Courtesy Reflex Gallery Amsterdam

Stedelijk Museum
Museumplein 10
stedelijkmuseum.nl
Zanele Muholi
De fotoseries van de jonge Zuid-Afrikaanse Zanele Muholi analyseren en becommentariëren op gevoelige en vaak geestige wijze stigmatiserende representaties van de zwarte lesbische vrouw.
t/m 15 okt.


Breda
voormalig Bredaas Museum
Parade 12
bredaphoto.nl
mixing / Memory and desire
Werk van zeven fotografen die sinds hun debuut bij het BredaPhoto International Photo Festival internationaal zijn doorgebroken: Tom Callemin, Max Pinckers, Sanne De Wilde, Frederik Buyckx, Lisa Spilliaert, Peter Dekens en Philip Schuette.
t/m 22 okt.


Bredevoort
Foto21Bredevoort
’t Zand 21
foto21bredevoort.nl
Bloeiselen
Een retrospectief van Marion Bauhuis. Haar fotobeelden gaan over de kwetsbaarheid van het leven. Herinnering en vergankelijkheid, spiritualiteit, het vrouw-zijn, de eigen kindertijd en de natuur in al haar organische diversiteit vormen de thematische draden.
t/m 29 okt.

Delft
Fotobister
Voldersgracht 16
fotobister.nl
Portretfoto’s uit oosterse landen, met een enkele zijstap naar andere onderwerpen, van Johan Rimmelzwaan, lid van Fotoclub FC’59 te Delft.
t/m 18 nov.

Foto: Johan Rimmelzwaan

Den Haag
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
fotomuseumdenhaag.nl
Speed of Life – Peter Hujar
Hujar (1934-1987) fotografeerde vooral de mensen in zijn omgeving. In de kring rond Andy Warhols Factory ontmoette hij flamboyante figuren en transgenders. Seks en dood waren in Hujars oeuvre een terugkerend thema, en nog meer nadat in de jaren tachtig de aidsepidemie om zich heen greep in de gayscene van New York – de ziekte die hem zelf in 1987 eveneens fataal werd op zijn drieënvijftigste.
t/m 15 okt.
De collectie in vorm
Een kleine tentoonstelling gericht op de aanwezigheid van geometrische vormen in de fotografie. Met werken uit de eigen collectie, aangevuld met een aantal belangrijke bruiklenen.
21 okt t/m 3 jan 2018.

Sophie Marree Gallery
Hellingweg 96D
sophie-maree.com
La Trahision des Images
Het opkomende fotografietalent Justine Tjallinks ensceneerde donkere modellen in theatrale settings.
t/m 17 dec.


Eindhoven
Galerie Pennings
Geldropseweg 63
galeriepennings.nl
In Flow
Het werk van Noortje Haegens gaat over onthaasten. Tijdens lange, solitaire wandelingen zoekt zij de rust in de natuur en maakt zij opnames die later verwerkt worden tot videokunst en filmstills.
t/m 28 okt.


Groningen
Fotogalerie Lichtzone Groningen
Oude Kijk in ’t Jatstraat 36
lichtzone.nl
The secret of the Dutch
Voor Marion Kraus haar stillevens is de zeventiende eeuw een grote bron van inspiratie. Met haar foto’s wil ze door middel van moderne techniek die sfeer weergeven. Waar nodig worden achtergrond en voorwerpen beschilderd.
27 sep t/m 29 okt.


Hilversum
Museum Hilversum
Kerkbrink 6
museumhilversum.nl
Bling Bling Baby
Internationale groepsexpositie waarin de fotografen flirten met kleur, glans en rijkdom. Is wat we zien mooi, grappig, cynisch, over de top? Of sturen deze foto’s aan op reflectie over onze eigen vooroordelen..? Met onder anderen Christto & Andrew, David LaChapelle, Martin Schoeller, Miles Aldridge, Olivo Barbieri, Rankin, Ruud van Empel en Sarah Malakoff.
t/m 15 okt.


Oss
Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
museumjancunen.nl
Powervrouwen!
Vier tentoonstellingen in diverse disciplines waarin de vrouw centraal staat: krachtig en inspirerend. Vrouwen van Oranje toont circa 50 monumentale en intieme portretten van de Nederlandse vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima. Met o.a. foto’s van Máxima door Erwin Olaf. Van Micky Hoogendijk is de serie Naakte emotie te zien. Zij brengt in haar foto’s van de vrouw haar sensibiliteit en tegelijkertijd haar sterkte naar voren.
30 sep t/m 14 jan 2018.


Rotterdam
Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341
kunsthal.nl
De duivenmelkers
Zak Waters volgde tien jaar lang verschillende clubs van enthousiaste beoefenaars en liefhebbers van de duivensport. Zijn fotoserie laat een intense samenwerking zien tussen een kleine club mensen, de spanning in de strijd om bekers en het eerzuchtig fokken van kampioenduiven.
t/m 17 dec.
Kattenliefde. Negen levens in de kunst
Katten in de hoofdrol, vastgelegd in diverse disciplines. Met o.a. foto’s van Marie Cécile Thijs.
t/m 14 jan 2018.

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
nederlandsfotomuseum.nl
Steenbergen Stipendium 2017
Presentatie van de vijf genomineerden voor de prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk gemaakt door een student aan een van de Nederlandse kunstacademies. Op 11 oktober worden de jury- en de publieksprijs uitgereikt.
t/m 29 okt.
Collectie Wingender – Bijzondere Nederlandse fotoboeken
Jan Wingender bezat de grootste privéverzameling van Nederlandse fotoboeken en fotografisch geïllustreerde publicaties ooit. De expositie toont zeer bijzondere en zeldzame uitgaven, waaronder De Jordaan van Dolf Toussaint en Het boek van PTT van Piet Zwart.
t/m 7 jan 2018.
Bruce Davidson – American Photographer
De legendarische Magnum-fotograaf Bruce Davidson legt zich toe op het fotograferen van kwetsbare mensen die zich staande proberen te houden in de Amerikaanse maatschappij. Er zijn meer dan 200 foto’s te zien uit zijn beroemdste series: The Dwarf, rondom dwergclown Jimmy Amstrong, de baanbrekende fotoserie Time of Change over de strijd voor gelijke burgerrechten voor Afro-Amerikanen, East 100th Street, over het leven van straatarme kleurlingen in een van de getto’s van New York in de jaren zeventig, en Subway, over de New Yorkse metro.
t/m 7 jan 2018.
Genesis
Sebastião Salgado maakte tussen 2004 en 2011 meer dan dertig reizen naar ruim veertig landen. Hij legde landschappen vast en wildlife, maar ook inheemse gemeenschappen in geïsoleerde regio’s, die leven volgens de traditie en cultuur van hun voorouders.
verlengd t/m 22 okt.