Agenda

 

Amsterdam
Eduard Planting Gallery | Fine Art Photographs
Eerste Bloemdwarsstraat 2
eduardplanting.com
New Sequences
Michel Szulc Krzyzanowski maakte in de jaren zeventig internationaal naam als een van de grondleggers van zwart-wit sequentiefotografie (fotoreeksen). Sinds 2016 maakt hij nieuwe sequenties, ditmaal in kleur en gefotografeerd op verlaten stranden in Mexico.
t/m 23 jul.

Foam
Keizersgracht 609
foam.org
Out of Camp
Vijf recente series van Adam Jeppesen n.a.v. een zonderlinge 487-daagse reis van de Noordpool naar Antarctica. De beelden van afgelegen en onbegaanbare landschappen ademen een sfeer van verstilling, bezinning en contemplatie. Behalve over een zoektocht naar spiritualiteit gaat het werk van Jeppesen ook over de materialiteit en vergankelijkheid van de foto als object.
t/m 27 aug.
No joke
In eigenzinnige collages onderzoeken Asger Carlsen en Roger Ballen de duistere kant van de menselijke psyche. Samen creëerden zij een eigenaardige wereld van verwrongen lichamen, manische wezens, vlees en ruwe schetsen in zwart, wit en grijs.
t/m 27 aug.
Foam 3h: Foam X African Artists’ Foundation
Drie jonge fotografen uit Nigeria en Kenia: Michiri Njenga, Osborne Macharia en Kadara Enyeasi. Hun werken presenteren fantasiewerelden waarin verleden, heden, toekomst, feit en fictie samenkomen.
t/m 16 jul.

Galerie Caroline O’Breen
Nicolaasstraat 50
carolineobreen.com
Suspension of Disbelief
Groepsexpositie met o.a. Marjolein Blom, Anne Geene en Arjan de Nooy, Sarah Mei Herman, Ola Lanko, Bertien van Manen, Antoinette Nausikaä, Diana Scherer, Maarten van Schaik en Witho Worms.
t/m 22 jul.

Gallery Vassie
Langestraat 47
galleryvassie.com
The 60s through the Eyes of a Revolutionary
John ‘Hoppy’ Hopkins was in de jaren zestig een van de legendarische figuren van de Londense undergroundscene. Hij was niet alleen fotograaf en journalist maar ook politiek activist en legde de sfeer van de snel veranderende sixties vast.
t/m 26 aug.

Huis Marseille
Keizersgracht 401
huismarseille.nl
Ceylon
Na een periode van vergetelheid is Sri Lankaan Lionel Wendt (1900–1944) wereldwijd (her)ontdekt. Wendts onderwerpkeuze was eclectisch: van sensuele en homo-erotische portretten tot tropische beelden van Ceylon (het huidige Sri Lanka), van picturalistische taferelen tot composities waarvoor hij modernistische stijlmiddelen en experimentele technieken gebruikte.
t/m 3 sep.
Chimaera
De ultieme beheersing van het lichaam speelt in deze fotoserie van Juul Kraijer een beslissende rol.
t/m 3 sep.

Rijksmuseum
Museumstraat 1
rijksmuseum.nl
Sea Views
Dertien fotografische zeegezichten: foto’s van de zee als een streep of als een landschap, soms woest en onheilspellend, dan weer stil en helder.
t/m 17 sep.

Stedelijk Museum
Museumplein 10
stedelijkmuseum.nl
Zanele Muholi
De fotoseries van de jonge Zuid-Afrikaanse Zanele Muholi analyseren en becommentariëren op gevoelige en vaak geestige wijze stigmatiserende representaties van de zwarte lesbische vrouw.
8 jul t/m 15 okt. 

Antwerpen (B)
FotoMuseum Provincie Antwerpen
Waalsekaai 47
fotomuseum.be
Suzy Embo – Artiste Photographe – Photographe d’artistes
Overzichtstentoonstelling van de Antwerpse fotografe Suzy Embo. Naast haar eigen artistiek werk richt Embo haar lens op de internationale kunstscene.
t/m 1 okt.
Paul Kooiker – Kooikers kunstgeschiedenis van het naakt
Het werk van Paul Kooiker gaat over ‘kijken’, over voyeurisme, schaamte en afstand. Al jaren maakt Kooiker beelden vertrekkende van het naakt in de kunst. Hiervoor richtte hij zich op de barok van de 17e en 18e eeuw: de barok van zowel Rubens als Rembrandt.
t/m 7 okt.


Arnhem
Museum Arnhem
Utrechtseweg 87
museumarnhem.nl
Syrian Elsewhere
Mohan Dehne portretteert Syriërs die zich vestigden in Europese landen nadat de revolutie uitbrak in Syrië in 2011. In foto- en videowerken documenteert Dehne hun ervaringen in de nieuwe omgeving.
t/m 27 aug.


Den Haag
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
fotomuseumdenhaag.nl
Mislukte foto’s bestaan niet
Er is vrijwel geen oeuvre zo eigenzinnig en merkwaardig als dat van Gerard Petrus Fieret (1924-2009). Op obsessieve wijze legde hij alles vast wat op zijn pad kwam: mensen, dieren, straattaferelen en zichzelf. Maar vooral veel vrouwen, of alleen hun lichaamsdelen, zoals borsten, voeten of lange benen. Dit is het eerste grote retrospectief na Fierets dood.
t/m 10 sep.

Panorama Mesdag
Zeestraat 65
panorama-mesdag.nl
Comfort Zone
Een fotoserie van Tadao Cern over de schoonheid van imperfectie. De slapende, nietsvermoedende badgast, dicht op de huid geportretteerd, is onherkenbaar en in al haar of zijn kwetsbaarheid afgebeeld.
t/m 22 okt.


Haarlem
Fotogalerie De Gang
Grote Houtstraat 43
fotogaleriedegang.nl
Koffie?
Wanneer portretfotograaf Ivo van der Bent zijn model ontmoet, wordt hem dikwijls eerst een kop koffie aangeboden. Tijdens dit informele moment maakt Van der Bent zijn eerste foto’s, waarna de echte fotoshoot start. Een selectie van deze ‘vooraf-momenten’ is nu te zien.
t/m 29 jul.


Hamburg (D)
Deichtor Hallen Haus der Photographie
Deichtorstraße 1
deichtorhallen.de
UMBRA
Solotentoonstelling van mode- én autonoom fotograaf Viviane Sassen. Ze is bekend van haar verleidelijke kleurenfoto’s waarin vorm en inhoud op de rand van abstractie balanceren.
t/m 20 aug.


Helmond
Museum Helmond (Kunsthal)
F.J. van Thielpark 7
museumhelmond.nl
Photographs from the East
Overzichtstentoonstelling van Steve McCurry met 132 grootformaat kleurenfoto’s uit de periode 1979 tot 2015; de meeste zijn gemaakt in India en Afghanistan.
t/m 10 sep.


Leiden
Japanmuseum Sieboldhuis
Rapenburg 19
sieboldhuis.org
Gemaakte landschappen
Het Japanse landschap door de ogen van Shibata Toshio. De gerenommeerde landschapsfotograaf brengt grootschalige weg- en waterbouwkundige constructies in onbewoonde gebieden in beeld en laat zo het indrukwekkende spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur zien.
t/m 3 sep.

 

Maastricht
Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
museumaanhetvrijthof.nl
A Passion for TASCHEN
Een tentoonstelling over deze bekende Duitse uitgeverij, die kunst- en salontafelboeken voor een groot publiek toegankelijk heeft gemaakt. Gelimiteerde uitgaven, originele foto’s, bijbehorende boekenstandaarden en andere objecten zijn te zien.
verlengd t/m 27 aug.


Rotterdam
Galerie DeelenArt
Admiraliteitskade 90B
deelenart.nl
Senses
Dynamische straatbeelden van Eli Dijkers en eigen gecreëerde landschappen van Vivian Ammerlaan. Susanne Middelbergs geportretteerden tonen hun innerlijke kracht.
t/m 22 jul.

Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341
kunsthal.nl
Robert Mapplethorpe, een perfectionist
Een groot retrospectief van het leven en werk van Robert Mapplethorpe (1946-1989). Bijna dertig jaar na zijn overlijden heeft zijn werk nog niets van zijn impact verloren en leiden zijn expliciete sm-beelden en homoseksuele erotiek nog altijd tot controverse. Hoewel seksualiteit een belangrijk onderdeel van zijn werk vormde, legde hij zich ook toe op andere genres: portretten, zelfportretten en stillevens.
t/m 27 aug.

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
nederlandsfotomuseum.nl
Springvloed | Van Zoetendaal & De Collectie
Gastcurator Willem van Zoetendaal toont meer dan 200 foto’s uit de museumcollectie in de oorspronkelijke vorm: foto’s die direct van het negatief zijn afgedrukt. Door aan deze selectie hedendaagse fotografie toe te voegen, ontstaan er verrassende verbanden en parallellen tussen heden en verleden.
t/m 3 sep.
Etnomanie
Gastcurator en style profiler Ellie Uyttenbroek selecteerde zo’n 400 foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum, waarbij iedere foto is voorzien van foto-historische informatie. Uyttenbroek maakte hieruit vervolgens een ‘best of’ van circa 100 beelden, die uitvergroot en digitaal gestileerd worden tot contemporary style icons.
t/m 27 aug.


Utrecht
Het Stadhuis
Korte Minrebroederstraat 2
lensloos.nl
Utrecht lensloos
Pinholefoto’s van Danny Kalkhoven.
8 jul t/m 31 aug.


Vichy (Fr)
Diverse locaties
ville-vichy.fr/expositions/festival-portrait
Portrait(s)
Jaarlijks fotografiefestival rondom portretfotografie dat op verschillende locaties in de stad wordt gehouden. Er zijn tien exposities met o.a. Stephen Shames, Christer Strömholm, Catherine Balet, Pierre Gonnord, Claudia Imbert Liu Bolin en Sandra Rocha.
t/m 9 sep.