EISA Awards

Focus is (niet verrassend) onderdeel van de Photography Expert Group, waar we tevens voorzitter van zijn. Dit is met 15 leden (en dus 15 tijdschriften) direct ook het grootste cluster binnen de EISA. In juni van elk jaar komen de hoofdredacteurs van de EISA-bladen samen om de Awards toe te kennen. Om genomineerd te worden, moeten producten getest zijn door minstens vijf magazines en in ieder geval binnen drie maanden na bekendmaking van de Awards voor de consumenten verkrijgbaar zijn.

EISA Awards 2015-2016

De toekenning van een Award gaan niet zonder slag of stoot. Tijdens de jaarlijkse juryberaadslaging worden de testresultaten vergeleken en wordt er flink gediscussieerd over alle punten die tijdens het testen van de genomineerde producten naar boven zijn gekomen. De onafhankelijkheid van het testen en de expertise experts uit heel Europa die er mee gemoeid is, zorgt voor een gebalanceerde lijst van beste producten van het jaar.

Hieronder volgt een totaaloverzicht van de EISA Awards 2016-2017:

EUROPEAN DSLR CAMERA 2016-2017
Canon EOS 80D

De Canon EOS 80D is méér dan zomaar weer een spiegelreflex. Canon heeft een camera op de markt gebracht die veel innovatieve functies op foto- en videogebied bundelt. Voornaamste troef is Canon’s Dual Pixel CMOS AF, dat snelle automatische scherpstelling mogelijk maakt bij Live View en video en dat ook wordt ondersteund door de nieuwe Power Zoom Adapter PZ-E1 die samenwerkt met de nieuwe EF-S 18-135 mm F3,5-5,6 IS USM kitlens. De reguliere AF is ook sterk verbeterd en omvat nu 45 kruissensoren, terwijl het verstelbare lcd-scherm met hoge resolutie aanraakfunctionaliteit biedt. Last but not least behoort de beeldkwaliteit van de EOS 80D tot de beste in z’n klasse.

EUROPEAN PROSUMER DSLR CAMERA 2016-2017
Nikon D500

De D500 is Nikon’s snelste en beste DX-formaat DSLR tot op heden. Met een seriesnelheid van 10 beelden per seconde is hij perfect voor actiefotografie. Nikon’s nieuwste AF-systeem met 153 scherpstelpunten zorgt voor een uiterst snelle en precieze scherpstelling, met name bij bewegende onderwerpen. Een nieuw ontworpen 20,9-megapixelsensor van DX-formaat levert een sublieme beeldkwaliteit, en met een maximale standaard-ISO-waarde van 51.200 is de D500 prima in z’n element bij weinig licht. De bouwkwaliteit en ergonomie zijn van uitstekend niveau, met een grote heldere zoeker en een kantelbaar aanraakscherm. De mogelijkheid om 4K-video op te nemen en Nikon’s nieuwe SnapBridge-connectiviteit maken deze uitermate imposante DSLR compleet.

EUROPEAN PROFESSIONAL DSLR CAMERA 2016-2017
Canon EOS-1D X Mark II

De Canon EOS-1D X Mark II is de snelste DSLR tot op heden, wat hem het ultieme gereedschap voor de professionele sportfotograaf maakt. Hij kan bewegende onderwerpen met 14 beelden per seconde fotograferen: een indrukwekkende prestatie die in het bijzonder van pas komt bij actiefotografie. In vergelijking met het vorige model heeft Canon de fotokwaliteit zichtbaar verhoogd en de autofocus verbeterd, met name wanneer een objectief met een extender wordt gebruikt. De videofunctie is eveneens veel geavanceerder geworden, met hoge kwaliteit 4K-opnames en snelle autofocus in de Live View-modus. In combinatie met de robuuste body maken al deze verbeteringen de Canon EOS-1D X Mark II een nog betere allroundcamera dan z’n voorganger.

EUROPEAN CONSUMER COMPACT SYSTEM CAMERA 2016-2017
Olympus OM-D E-M10 Mark II

De Olympus OM-D E-M10 Mark II is een compacte en lichte camera die uitmunt in bedieningsgemak. Met een Four Thirds-sensor met 16,1 miljoen pixels, een high-end elektronische zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten en een snelle autofocus is hij technologisch het neusje van de zalm en levert hij een hoge beeldkwaliteit. Dankzij de 5-assige beeldstabilisatie is de camera goed geschikt voor opnames bij weinig licht. Die beeldstabilisatie is ook erg handig bij het filmen. De ingebouwde wifi laat je de camera bedienen vanaf je smartphone of beelden uploaden naar het web. Al met al heeft de OM-D E-M10 Mark II een hoop te bieden voor een uitermate betaalbare prijs.

EUROPEAN PROSUMER COMPACT SYSTEM CAMERA 2016-2017
Sony α6300

Met de nieuwe α6300 heeft Sony de uiterst populaire α6000 nog verder weten te verbeteren. Aan het compacte en lichte ontwerp van z’n voorganger voegt de α6300 bliksemsnelle (0,05 seconde) hybride-AF met 425 fasedetectie-AF-punten en 4D Focus die het onderwerp volgt, 4K-video van professioneel niveau en een weerbestendige behuizing toe. De nieuwe Exmor CMOS-sensor met 24,2 miljoen pixels levert foto’s van uitstekende kwaliteit, zelfs bij weinig licht, en sublieme video’s. En via het kantelbare 7,5 cm/3” lcd-scherm met 921.000 beeldpunten of de heldere oled-zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten hou je snel bewegende onderwerpen in het vizier met tot wel 8 beelden per seconde.

EUROPEAN PROFESSIONAL COMPACT SYSTEM CAMERA 2016-2017
Fujifilm X-Pro2

De Fujifilm X-Pro2 is de droom van de professionele reportage- en straatfotograaf. Met z’n nieuwe X-Trans CMOS III-sensor met 24,3 miljoen pixels levert de X-Pro2 ongelofelijk gedetailleerde foto’s, die nog verder kunnen worden verfraaid met Fujifilm’s realistische filmsimulaties. De unieke Advanced Hybrid Multi Viewfinder omvat een elektronisch én een optisch zoekerbeeld, waarbij in de Electronic Rangefinder-modus beide zelfs worden gecombineerd, terwijl de robuuste weerbestendige body betrouwbaarheid onder alle omstandigheden waarborgt. Last but not least is de Fujifilm X-Pro2 een snelheidsmonster met seriesnelheden van maximaal 8 beelden per seconde en elektronische sluitertijden tot 1/32.000 seconde.

EUROPEAN PREMIUM COMPACT CAMERA 2016-2017
Sony Cyber-shot RX1R II

Sony’s Cyber-shot DSC-RX1R II koppelt een full-framesensor met 42,4 megapixels aan een vast aangebouwde ZEISS-lens van topkwaliteit en ’s werelds eerste variabele optische laagdoorlaatfilter voor een verbluffende beeldkwaliteit met een groot dynamisch bereik en bijzonder weinig ruis. Het Fast Hybrid AF-systeem met geavanceerde fasedetectie en contrastdetectie garandeert haarscherpe beelden, en mede dankzij de krachtige BIONZ X-processor zul je nooit een uniek moment missen. De inklapbare XGA OLED Tru-Finder elektronische zoeker en een kantelbaar lcd-scherm bieden een grote vrijheid bij het vastleggen van creatieve composities. Deze high-end compactcamera is in ieder opzicht een echte winnaar.

EUROPEAN TRAVEL COMPACT CAMERA 2016-2017
Panasonic Lumix DMC-TZ100

De Panasonic Lumix DMC-TZ100 is een solide gebouwde, compacte reiscamera die de beste beeldkwaliteit in zijn klasse levert dankzij z’n 1” sensor met 20,1 miljoen pixels en z’n (omgerekend) 25-250 mm F2,8-5,9 Leica-zoomlens. Ambitieuze fotografen zullen z’n 7,5 cm/3” aanraakscherm en elektronische zoeker met 1,166 miljoen beeldpunten, Raw-optie, seriesnelheid van 10 bps, ingebouwde wifi en elektronische sluitertijd van 1/16.000 seconde waarderen. De camera biedt ook 4K-video, plus Panasonic’s unieke 4K Photo-modus, die de belangrijkste momenten als 8-megapixelfoto’s van hoge kwaliteit helpt vast te leggen. De kers op de taart is de Post Focus-functie, die de fotograaf op de camera het scherpstelpunt laat kiezen ná de opname.

EUROPEAN DSLR LENS 2016-2017
Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD

De Tamron SP 85 mm F1,8 Di VC USD zet nieuwe prestatiemaatstaven voor de korte portrettelelens neer. Het is het eerste objectief in z’n soort dat is uitgerust met optische beeldstabilisatie, zodat de fotograaf met tot drieënhalve stop langere sluitertijden uit de hand kan werken. De optische kwaliteit is geoptimaliseerd door het gebruik van Low Dispersion- en Extra Low Dispersion-elementen om chromatische aberratie te minimaliseren, terwijl de behuizing tevens is afgedicht tegen stof en vocht. Het optische ontwerp biedt een perfecte balans tussen scherpte op het punt waarop is scherpgesteld en een natuurlijk onscherpte-effect in de achtergrond, waardoor het een ideaal objectief voor portretfotografen is.

EUROPEAN PROFESSIONAL DSLR LENS 2016-2017
Canon EF 35mm F1.4L II USM

De Canon EF 35 mm F1,4L II USM zet indrukwekkende prestaties neer: het is het beste 35 mm objectief op de markt. De scherpte is ongelofelijk hoog, zowel in het beeldcentrum als in de hoeken, zelfs op volle opening. Canon zet technologische hoogstandjes als SubWavelength Structure Coating (SWC) in om de lichttransmissie te verhogen en overstraling en spookbeelden te verminderen. Daarnaast zorgt een Blue Spectrum Refractive-lens, gemaakt van organisch materiaal, voor een zeer effectieve correctie van axiale chromatische aberratie, die niet softwarematig kan worden gecorrigeerd. Het diafragma met negen lamellen geeft een bijzonder fraaie bokeh en een ring rond de bajonet beschermt de camera tegen binnendringend stof en vocht.

EUROPEAN DSLR ZOOM LENS 2016-2017
Sigma 50-100mm F1.8 DC HSM Art

Sigma’s 50-100 mm F1,8 DC HSM Art is een lichtsterke telezoom, geoptimaliseerd voor DSLR’s met APS-C-sensoren. Deze meest recente uitbreiding van Sigma’s gelauwerde Art-serie omspant drie populaire brandpuntsafstanden (omgerekend 85, 105 en 135 mm), waardoor het een uiterst nuttige aanwinst is voor iedere fotograaf. Het optische ontwerp zet een uitmuntende beeldkwaliteit neer, terwijl de ultrasone HSM-motor een stille en nauwkeurige automatische scherpstelling levert. Dankzij de grootste diafragmaopening van F1,8 kun je creatief een kleine scherptediepte inzetten. De hoge bouwkwaliteit en prima ergonomie zijn zoals we van Sigma’s Art-serie gewend zijn.

EUROPEAN PROFESSIONAL COMPACT SYSTEM LENS 2016-2017
Sony FE 85mm F1.4 GM

De Sony FE 85 mm F1,4 GM vaste telelens zal ongetwijfeld erg populair worden bij ambitieuze portretfotografen. Het optische ontwerp en het gebruik van speciale lenselementen zorgen ervoor dat dit objectief de extreem hoge resolutie van moderne camera’s aankan. Het cirkelvormige diafragma met elf lamellen resulteert in een fraaie vloeiende achtergrondonscherpte, terwijl Sony’s eigen Nano AR Coating bij tegenlicht overstraling en spookbeelden onderdrukt. Het SSM-ringmotorsysteem met twee positiesensoren maakt een snelle en nauwkeurige automatische scherpstelling mogelijk. Zoals je van een professioneel objectief mag verwachten, is de Sony FE 85 mm F1,4 GM stof- en spatwaterdicht.

EUROPEAN COMPACT SYSTEM ZOOM LENS 2016-2017
Fujinon XF100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR

De Fujinon XF 100-400 mm F4,5-5,6 R LM OIS WR is een supertelezoom met een bereik van omgerekend 150-600 mm op Fujifilm-camera’s met een APS-C-sensor. Het is een prima aanvulling op de nieuwe X-T2 camera, die sport- en wildlifefotografie binnen het bereik van gebruikers van het X-systeem brengt. De toegepaste technologische hoogstandjes, waaronder ED-glas, zorgen voor een uitstekende beeldkwaliteit, zelfs op volle lensopening, en de automatische scherpstelling is stil en erg snel. Het objectief is erg licht voor een dergelijk zoombereik. Toch is de bouwkwaliteit bijzonder hoog en het geheel is weerbestendig uitgevoerd. Dankzij de effectieve optische beeldstabilisatie kun je dit objectief makkelijk uit de hand gebruiken.

EUROPEAN PHOTO INNOVATION 2016-2017
Panasonic DUAL I.S. System

Panasonic’s Dual Image Stabilisation-systeem is de meest geavanceerde technologie tot op heden om fotografen aan scherpe opnames uit de hand te helpen onder allerlei omstandigheden. Eerdere beeldstabilisatiesystemen maakten om trillingsonscherpte te onderdrukken ofwel gebruik van optische stabilisatie in de lens ofwel van een bewegende sensor in de camerabody. Panasonic’s Dual I.S. in de Lumix GX8 en GX80 zet daarentegen beide systemen tegelijkertijd in voor een maximaal resultaat, zowel bij fotograferen als filmen. Het systeem werkt met een breed scala aan optisch gestabiliseerde objectieven, van groothoek tot tele, wat een duidelijke winst oplevert als je uit de hand fotografeert bij weinig licht

EUROPEAN PHOTO SOFTWARE 2016-2017
DxO OpticsPro 11

Onder de betere beeldbewerkingssoftwarepakketten onderscheidt DxO OpticsPro 11 zich door z’n snelheid en diverse unieke mogelijkheden. Praktijkmetingen van de prestaties laten zien dat OpticsPro 11 de scherpte kan verbeteren en lensfouten kan corrigeren bij een automatische beeldverwerking die aan zeer hoge eisen voldoet. Deze nieuwe versie legt de lat opnieuw hoger met de verbeterde DxO PRIME-ruisreductie die ruis van fijne details weet te onderscheiden, intelligente tone mapping op basis van gezichtsdetectie, plus automatische aanpassing van het microcontrast en rode-ogenreductie. DxO OpticsPro 11 ondersteunt meer dan 30.000 camera-objectiefcombinaties en wordt voortdurend up-to-date gehouden.

EUROPEAN PHOTO PRINTER 2016-2017
Canon imagePROGRAF PRO-1000

Canon’s imagePROGRAF PRO-1000 is een speciale A2-fotoprinter die pigmentinkten gebruikt voor de best mogelijke afdrukkwaliteit, met inbegrip van een hoge lichtbestendigheid (zodat kleuren minder snel vervagen) en langere levensduur. Met een maximale afdrukresolutie van 2400 x 1200 dpi gebruikt hij twaalf inktpatronen, waaronder aparte cartridges voor matzwart en fotozwart, teneinde inkt, geld en tijd te besparen. Afdrukken kan vanaf een breed scala aan apparaten; de aansluitmogelijkheden omvatten onder andere Hi Speed USB 2.0, wifi, wifi PictBridge en ethernet. Het uiterlijk van de Canon imagePROGRAF PRO-1000 herinnert aan dat van Canon L-objectieven.

With HT Video
EUROPEAN PHOTO & VIDEO CAMERA 2016-2017
Sony α7S II

Met de α7S II voorziet Sony professionals van het juiste gereedschap om topkwaliteit video én uitstekende foto’s te schieten onder alle omstandigheden. Z’n Exmor CMOS-full-framesensor met 12,2 miljoen pixels schittert bij hoge ISO-waarden, met een maximale lichtgevoeligheid van ISO 409.600. Het hoge dynamische bereik, de 5-assige beeldstabilisatie en de mogelijkheid om intern 4K-video op te nemen in full-frameformaat met volledige pixeluitlezing zorgen ervoor dat de professionele filmer geen compromissen hoeft te sluiten op het punt beeldkwaliteit. De Fast Intelligent AF van deze camera munt uit in snelheid en nauwkeurigheid en garandeert verbluffende beelden met een uitstekende scherpte, zelfs in het donker.

With HT Video
EUROPEAN ACTION CAMCORDER 2016-2017
Olympus TG-Tracker

De TG-Tracker combineert de traditie van de populaire Olympus Tough-compactcamera’s met de veelzijdigheid van zogenaamde actioncams tot een nieuw type hulpmiddel voor de avontuurlijke fotograaf. Met de mogelijkheid om zowel 4K-video met een beeldhoek van 204 graden als 8-megapixelfoto’s vast te leggen, is het registreren van richting, locatie, luchtdruk (hoogte/diepte), temperatuur en versnelling tijdens de wildste capriolen de grote troef van de TG-Tracker. Hij is schokbestendig, stofdicht, waterdicht, vorstbestendig en bestand tegen grote druk, neemt stereogeluid van hoge kwaliteit op en beschikt over zowel wifi als HDMI. Met Olympus’ vermaarde beeldtechnologie aan boord weegt de TG-Tracker toch slechts 180 gram.

With Mobile
EUROPEAN SMARTPHONE CAMERA 2016-2017
Samsung Galaxy S7 / S7 edge

De camera in Samsung’s topmodellenduo is in staat om in vrijwel elke opnamesituatie verbluffende prestaties te leveren. De Dual Pixel Sensor is uitgerust met 12 miljoen relatief grote photosites, die met behulp van fasedetectie de automatische scherpstelling sneller maken. De lichtsterkere lens (F1,7) vangt meer licht en maakt het mogelijk om zelfs in het donker fraaie en zeer gedetailleerde opnames te maken. Je kunt de foto’s opslaan in Raw-formaat en video in 4K vastleggen. De camerasoftware van de Galaxy S7 / S7 edge is handig en simpel in het gebruik, en biedt een Pro-modus voor gelegenheden wanneer handmatige instellingen een must zijn voor professioneel ogende foto’s met een hoge dosis creativiteit.

Overige EISA Awards 2016-2017

Mobile

EUROPEAN ADVANCED SMARTPHONE 2016-2017
HTC 10

EUROPEAN CONSUMER SMARTPHONE 2016-2017
Huawei P9

EUROPEAN MOBILE HEADPHONES 2016-2017
JBL Reflect Mini BT

EUROPEAN MOBILE SPEAKER 2016-2017
JBL Charge 3

EUROPEAN WEARABLE DEVICE 2016-2017
Garmin fēnix 3 HR

EUROPEAN BUDGET SMARTPHONE 2016-2017
Coolpad Torino

EUROPEAN VR HEADSET 2016-2017
HTC Vive

EUROPEAN MOBILE INNOVATION 2016-2017
LG G5

with Photo
EUROPEAN SMARTPHONE CAMERA 2016-2017
Samsung Galaxy S7 / S7 edge

with HiFi
EUROPEAN USB DAC/HEADPHONE AMPLIFIER 2016-2017
Chord Mojo

 

HT Audio

EUROPEAN HT SPEAKER SYSTEM 2016-2017
DALI OPTICON 5.1

EUROPEAN HT RECEIVER 2016-2017
Denon AVR-X2300W

EUROPEAN SOUNDBASE 2016-2017
Canton DM 55

EUROPEAN SOUNDBAR 2016-2017
Yamaha YSP-5600

EUROPEAN HT HIGH END 2016-2017
Trinnov Audio Altitude32

EUROPEAN BEST VALUE HT SPEAKER SYSTEM 2016-2017
Monitor Audio Bronze 5.1

With HT Video
EUROPEAN ULTRA HD PLAYER 2016-2017
Panasonic DMP-UB900

With HT Video and HiFi
EUROPEAN AV ACCESSORY 2016-2017
SPIN remote

 

HiFi

EUROPEAN HIGH-END LOUDSPEAKER 2016-2017
Bowers & Wilkins 802 D3

EUROPEAN LOUDSPEAKER 2016-2017
ELAC Debut F6

EUROPEAN COMPACT AUDIO SYSTEM 2016-2017
Naim Audio Mu-so Qb

EUROPEAN TURNTABLE 2016-2017
Pro-Ject The Classic

EUROPEAN STEREO SYSTEM 2016-2017
Marantz CD6006 & PM6006

EUROPEAN NETWORK MEDIA PLAYER 2016-2017
Bluesound NODE 2

EUROPEAN HIGH-END DAC 2016-2017
Hegel HD30

EUROPEAN HIGH-END HEADPHONES 2016-2017
AKG N90Q

EUROPEAN MULTIROOM SYSTEM 2016-2017
Sonos PLAY:5

with HT Video and HT Audio
EUROPEAN AV ACCESSORY 2016-2017
SPIN remote

with Mobile
EUROPEAN USB DAC/HEADPHONE AMPLIFIER 2016-2017
Chord Mojo

 

HT Video

EUROPEAN TV 2016-2017
Samsung UE55KS9000
Samsung UE55KS9090 – Germany, Italy
Samsung UE55KS9080 – Austria, Switzerland
Samsung UE55KS9002 – Czech Republic
Samsung UE55KS9005 – Denmark, Finland, Norway, Sweden

EUROPEAN HOME THEATRE TV 2016-2017
Panasonic TX-65DX900E
Panasonic TX-65DX900 – Belgium, France, Italy, Portugal, Spain
Panasonic TX-65DX902 – Ireland, United Kingdom
Panasonic TX-65DXW904 – Austria, Germany, Netherlands
Panasonic TX-65DXC904 – SwitzerlandEUROPEAN SMART TV 2016-2017
LG UH770V
LG UH7707
LG UH7709

EUROPEAN HIGH-END TV 2016-2017
LG Signature OLED65G6

EUROPEAN HOME THEATRE PROJECTOR 2016-2017
BenQ W2000

EUROPEAN BEST BUY LARGESCREEN TV 2016-2017
Philips 65PUS7601

with HT Audio
EUROPEAN ULTRA HD PLAYER 2016-2017
Panasonic DMP-UB900

With HT Audio and HiFi
EUROPEAN ACCESSORY 2016-2017
SPIN remote

With Photo
EUROPEAN PHOTO & VIDEO CAMERA 2016-2017
Sony α7S II

With Photo
EUROPEAN ACTION CAMCORDER 2016-2017
Olympus TG-Tracker

 

IN-CAR ELECTRONICS

EUROPEAN IN-CAR HEAD UNIT 2016-2017
Kenwood DDX5016DAB

EUROPEAN IN-CAR HD PLAYER 2016-2017
Sony RSX-GS9

EUROPEAN IN-CAR SMART UPGRADE 2016-2017
Match M 5DSP

EUROPEAN IN-CAR SUBWOOFER 2016-2017
Hertz Mille Legend ML 2500.3

EUROPEAN IN-CAR PROCESSOR 2016-2017
Audison bit One HD

EUROPEAN IN-CAR HIGH-END COMPONENT 2016-2017
Ground Zero GZPA Reference 4PURE

EUROPEAN IN-CAR INTEGRATION 2016-2017
Mosconi GLADEN DSP 8TO12 AEROSPACE

EUROPEAN IN-CAR INNOVATION 2016-2017
Clarion Full Digital Sound