Olympus OM-D E-M1 systeemcamera

De Olympus E-M1 biedt met DUAL FAST AF verbeterde autofocus¬prestaties dan het vorige OM-D-model. Dit AF-systeem presteert nu behalve bij reguliere foto-opnamen ook optimaal bij het maken van repeterende opnamen. De elektronische zoeker heeft dezelfde vergrotingsfactor als een high-end, full-frame D-SLR, en de 5 assige beeldstabilisator is ook geïntegreerd. De Olympus OM-D E-M1 is bestand tegen (spat)water, stof en kou en dankzij DUAL FAST AF is hij compatibel met een steeds groter wordend aanbod verwisselbare lenzen.

Olympus OM-D E-M1 kit

Olympus E-M1 met snel AF-systeem

DUAL FAST AF moet zeer snelle autofocusprestaties garanderen met zowel Micro Four Thirds- als Four Thirds-lenzen, die eenvoudig met een adapter op de E-M1 kunnen worden bevestigd. De camera detecteert wat voor type objectief wordt gebruikt en kiest automatisch de meest geschikte AF-technologie. Four Thirds-lenzen werken met de fasedetectie-AF met 37 scherpstelpunten en Micro Four Thirds-lenzen maken gebruik van de contrast-AF met 81 scherpstelpunten. De TruePic VII processor maakt gebruik van de nieuwe 'Fine Detail Technology II' om de beste beeldkwaliteit uit elke lens te halen door de beeldverwerking aan te passen aan het type objectief en de gekozen diafragma-instelling.

Elektronische zoeker van de Olympus OM-D E-M1

Olympus heeft een nieuwe elektronische zoeker ontwikkeld met een vergroting van 1,48x, en dat is ongeveer 1,3x zo groot als bij een gewone D-SLR-camera. Behalve een resolutie van 2.360.000 pixels, DUAL FAST AF en een nieuwe functie voor automatische tegenlichtcorrectie, biedt deze elektronische zoeker nog een voordeel. Deze functie is bovendien uniek voor de OM-D E-M1: met de HDR-voorvertoning is het mogelijk HDR-opnamen al in de zoeker te bekijken voordat de daadwerkelijke foto gemaakt wordt. Ook is het mogelijk voordat op de ontspanner gedrukt wordt te experimenteren met de instellingen voor beeldverhouding, vergroting, kleur en lichte en donkere delen. De Olympus OM-D E M1 introduceert ook een nieuwe manier om kleuren te corrigeren. De 'Colour Creator' werkt niet met grafieken en getallen maar laat op een intuïtieve manier met de kleuren spelen door aan de knoppen boven op de camera te draaien. De effecten van deze aanpassingen kunnen in real-time bekeken worden via het scherm of de elektronische zoeker. De ontspanvertraging bedraagt slechts 29 ms.

zijkant transparant Olympus E-M1 kit

Beeldstabilisatie en robuustheid

De hybride 5-assige beeldstabilisator van Olympus is uitzonderlijk omdat het systeem behalve voor 'yaw' en 'pitch' en horizontale en verticale verschuivingen ook compensatie biedt voor bewegingen rond de as van de camera. Dit maakt het veel eenvoudiger om uit de hand haarscherpe foto's te maken met een grote zoomfactor. Deze hybride beeldstabilisator is zo effectief dat zelfs rennend onbewogen Full-HD-filmopnamen gemaakt kunnen worden - ongeacht de brandpuntsafstand - en in real-time het kader van de opname bepaalt kan worden met behulp van de zoeker of de LCD. De body van magnesium is robuust en biedt een bescherming tegen stof, spatwater en kou. De Olympus OM-D E-M1 blijft functioneren bij temperaturen tot maar liefst -10°C.

Draadloze communicatie met Olympus EM1

Olympus EM1 heeft een ingebouwde Wi-Fi-functionaliteit die zorgt voor een communicatie tussen de camera en een compatibele smartphone of tablet. Zo kunnen foto's direct via deze apparaten worden doorgestuurd naar websites en social media, en is het mogelijk deze te gebruiken als afstandsbediening zodat de camera bijvoorbeeld bij een lange belichting niet hoeft te worden aangeraakt. Het koppelen werkt snel en gemakkelijk met behulp van het scannen van een QR-code. Daarnaast kan het beeld van de camera live getoond worden via het scherm van bijvoorbeeld een telefoon. Vervolgens wordt eenvoudig scherp gesteld en op afstand via WiFi op de ontspanknop gedrukt. Deze nieuwe Olympus systeemcamera is ontworpen voor de veeleisende fotograaf. De knoppen zijn opnieuw ontworpen en de schakelaars en ringen zijn groot en handig gepositioneerd zodat de camera prettig in de hand ligt en makkelijk kan worden gebruikt. Zo kan de belichting en het diafragma met de twee draaiknoppen aan de achterzijde ingesteld worden, en door een klein schakelaartje om te zetten veranderen de functies van deze knoppen zodat de ISO en witbalans kan worden afgesteld.

Achterzijde Olympus E-M1

Olympus Micro Four Thirds objectief

Een nieuw objectief, dat tegelijk met dit nieuwe OM-D-topmodel wordt geïntroduceerd, is de stof- en spatwaterdichte, koudebestendige M.Zuiko Digital ED 12-40 mm 1:2.8 lens. Ook zal Olympus de ontwikkeling aankondigen van het M.Zuiko Digital ED 40-150 mm 1:2.8 objectief. Ondanks de geringe afmetingen is het Micro Four Thirds-systeem volledig compatibel met Four Thirds-lenzen en Olympus onderstreept dat door huidige bezitters van een E-System-camera tijdelijk gratis een adapter ter waarde van € 200 aan te bieden wanneer zij voor of tijdens november 2013 een E-M1 aanschaffen. Olympus E-M1 bezitters ontvangen een Service Plus-pakket en verlengde garantie - zonder extra kosten. Klanten die zich aanmelden voor Service Plus genieten van een service met onder andere een speciale telefonische hulpdienst, een ophaalservice in geval van reparaties en een extra snelle reparatietijd. Aanmelden kan op de website www.myolympus.olympus-europa.com.

Olympus OM-D E-M1 accessoires

Systeemcameratas (CBG-10) en zachte E-M1 tas (CS-42).
Gequilte cameratas (CS-43) en riem (CSS-P118).
Onderwaterhuis (PT-EP11). Beschermt de camera tot 45 m onder water. Maximale flexibiltieit dankzij de verwisselbare lenspoort.
Verticale grip (HLD-7). Afneembare HLD-7 grip voor een betere stabiliteit bij lastige omstandigheden of lange belichtingen uit de losse hand.

Bovenkant Olympus OM-D E-M1 kit

Olympus OM-D E-M1 review

Wij hebben ondertussen een Olympus OM-D E-M1 testsample aangevraagd en zullen nadat de praktijktest en de technische metingen zijn verwerkt binnenkort een Olympus OM-D E-M1 review publiceren.