Panasonic Lumix GH5
De camera is het topmodel gebaseerd op de Micro Four Thirds-systeemstandaard. Niet alleen op het terrein van de fotografie moet dit model de hoogste kwaliteit bieden; vooral op videogebied moet er een nieuwe standaard worden neergezet. De Lumix GH5 is uitgerust met een nieuwe Live MOS-sensor waarbij een laagdoorlaatfilter ontbreekt, en de sensorresolutie is verhoogd van 16 naar 20 megapixels. Ook is er een nieuwe, krachtigere Venus Engine-beeldprocessor aan boord, waarmee de beeldkwaliteit verfijnd en verbeterd wordt, maar die vooral ook de grote datastroom van 4K-beelden op hoge snelheid kan verwerken. De scherpte van de beelden wordt tevens gewaarborgd door een 5-assige Dual I.S. (Image Stabilizer) die effectief bewegingen corrigeert bij foto- en video-opnames. De combinatie van deze in de body aanwezige beeldstabilisatie en de 2-assige optische stabilisatie in objectieven zorgt ervoor dat grotere uitschieters kunnen worden gecompenseerd, en dat er uit de hand gewerkt kan worden met vijf stops langere sluitertijden.

Panasonic Gh5 voor videografen
Voor videografen is de GH5 de eerste systeemcamera die in staat is om video’s op te nemen in 4K 60p/50p Ultra HD in 4:2:2/10 bits kwaliteit met een keuze uit MOV, MP4, AVCHD Progressive en AVCHD, verschillende beeldsnelheden én zonder enige tijdslimiet. De autofocustechniek is verbeterd en uitgebreid. Dankzij Depth From Defocus en Contrast AF wordt een nauwkeurigere en snellere scherpstelling gerealiseerd. Zo is ook het aantal scherpstelgebieden verhoogd van 49 naar 225. Post Focus- en Focus Stacking-functies, die al in andere Lumix modellen standaard opgenomen waren, zijn nu eveneens van de partij. De nieuwe 6K Photo-functie maakt het mogelijk 18-megapixelfoto’s te distilleren uit snelle serieopnames (max. 30 bps). De elektronische OLED-zoeker heeft een extra hoge vergrotingsfactor van 1,52x/0,76x en een resolutie van 3,68 miljoen beeldpunten. Het draai- en kantelbare 8 cm/3,2” scherm is een touchscreen met een resolutie van 1,62 miljoen beeldpunten. De sluiter heeft een minimale levensduur van 200.000 opnames.

Panasonic Lumix DMC-GH5 prijs
Om zwaar professioneel gebruik mogelijk te maken, bestaat de behuizing uit een stevige constructie waarvan de naden geseald zijn en de knoppen zijn afgedicht tegen spatwater en stof, en die ook bestand is tegen vrieskou tot 10 graden onder nul. De GH5 beschikt over een dubbel kaartslot voor SD-kaarten met ondersteuning van UHS-II. De GH5 is eind maart verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 1.999,-.